петък, 23 декември 2011 г.

Терина с бял шоколад

Продукти:

  • малко олио за намазняване
  • 200 г натрошен бял шоколад
  • 570 мл пълномаслена сметана
  • 300 г черен шоколад, натрошен
  • 2 яйчни белтъка

Начин на приготвяне:

1. Намажете с олио правоъгълна форма за кекс, застелете я с фолио (мазнината ще му помогне да прилепне до стените) и застелете дъното с ивица хартия за печене. Внимателно разтопете белия шоколад на водна баня, махнете го от огъня и го оставете да поизстине. С миксер разбийте 200 мл от сметаната, докато започне да държи форма. Оставете я настрана и започнете тъмните слоеве.


2. Разтопете черния шоколад на водна баня и го оставете да поизстине за минута. Постепенно добавете към него останалата сметана, като бъркате постоянно до плътна, тъмна смес. Разбийте белтъците на сняг и добавете първо една трета от тях към шоколадовата смес. Объркайте добре и сложете останалите. 


3. Излейте половината тъмна смес на дъното на тавичката и загладете добре. Отгоре излейте бялата смес, загладете и завършете внимателно с останалата тъмна смес. Покрийте с фолио и охладете поне 2 часа. Ако оставите терината в хладилника по-дълго време, преди сервиране я подръжте на стайна температура, за да се поотпусне. 


4. За сервиране развийте терината, обърнете формичката върху широка чиния и освободете сладкиша от фолиото. Махнете също хартията за печене и поднесете с бисквити със звезден анасон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар