петък, 14 септември 2012 г.

Торта 'Мимоза'

За 6 души

  • 120 г захар
  • 50 г масло
  • 60 г брашно
  • 60 г картофено нишесте
  • 3 яйца + 2 жълтъка
  • пудра захар
  • 50 мл ром


За крема

  • 120 г захар
  • 40 г брашно
  • 5 жълтъка
  • 1/2 л прясно мляко
  • 1 п. ванилия
  • кората на 1 лимон
  • 200 мл бита сметана


1.Загрейте фурната на 190 градуса.Намазнете и набрашнете една тортиера с 22 см диаметър.

2.Разтопете маслото.В друга купа разбийте яйцата ,жълтъците и захарта с миксер,докато получите светъл крем.Пресейте брашното в купата с яйчената смес заедно с нишестето и разбъркайте добре, прибавете и разтопеното масло постепенно,докато разбърквате.Получената смес сложете в тортиерата и печете 30 минути.

3.За крема: сложете млякото да заври заедно с лимонената кора.В касерола разбийте жълтъците със захарта,след което прибавйте пресятото брашно по малко,докато бъркате.Махнете лимонената кора и започнете да прибавяте млякото постепенно ,докато разбърквате.Сложете крема на котлона ,за да се сгасти.като разбърквате непрекъснато.След като се е сгъсти добре го махнете от котлона.Трябва да се охлади добре и тогава прибавете битата сметана.

4.Извадете блата от фурната и го разрежете на 4 диска.Запазете един цял,другите 3 нарежете на по малки дискове : 20 см,18 см,16см.Остатъците оформете на кубчета.

5.Сложете  най-големия блат за основа,нопоете го с ром(който предваритено сте смесили с 100 мл вода),след което го покрийте със слой от крема и така подредете и останалите блатове по големина.Най-отгоре в/у последния слой с крема подредете кубчетата и нарасете с пудра захар.



сряда, 12 септември 2012 г.

Гевреци



За 12 геврека

  • 450 г бяло брашно
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 1 пакетче суха мая за лесно смесване,около 7 г
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. течен мед
  • 2 ч.л. слънчогледово олио
  • 200 мл хладка вода

  • 1.Сложете брашното в голяма купа,прибавете солта и маята и разбъркайте.Направете кладенче в средата.


2.Разбийте 2 от яйцата заедно с меда и олиото и ги сипете в кладенчето при брашното.Прибавете водата и смесете съставките за да получите меко тесто.

3.Поставете тестото в/у леко набрашнена повърхност и го месете 10 минути,докато стане гладко и еластично.Прехвърлете го в голяма намазнена купа,покрийте го с кухненска кърпа и го оставете да втасва 40 минути, докато удвои обема си.

4.Поставете тестото в/у набрашнена работна повърхност,омесете го леко и го разделете на 12 равни части.Източете всяка от тях в продълговата форма и я навийте на кръг.Навлажнете краищата с малко вода,припокрийте ги леко и внимателно ги защипете ,за да ги залепите.

5.Наредете гевреците в леко намазана с олио тавичка,покрийте ги с намазнено прозрачно фолио и ги оставете да втасват 20 минути на топло,докато станат леко пухкави.

6.Загрейте фурната до 200 градуса.Оставете голям съд с леко подсолена вода да заври.Пуснете гевреците във водата един по един за по 20 секунди.Извадете ги с голяма решетъчна лъжица.

7.Разбийте останалото яйце и намажете гевреците ,за да ги глазирате.Печете 14-15 минути,докато се надигнат добре и станат златистокафяви.Извадете ги от съда,за да изстинат.Можете да ги съхранявате в херметически затворен съд до 3 дни.

вторник, 11 септември 2012 г.

Пълнозърнести бисквити



За 25 бисвити

  •  150 г пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 30 г средно едри овесени ядки
  • 20 г зърнени трици
  • 100 г тъмнокафява захар
  • 50 г безсолно масло,нарязано на малки парченца
  • 4 с.л. прясно мляко или колкото е необходимо


1.Пресейте в купа брашното,бакпулвера,солта,содата и изхвърлете останалите в ситото трици.Прибавете овесените ядки,зърнените трици и захарта и размесете добре.

2.Сложете маслото в купата и го втрийте с пръсти,докато сместа заприлича на финна галета.Добавете 3 с.л. прясно мляко и разбъркаийте до образуване на меко тесто.Ако сместа е малко суха,добавете останалата лъжица прясно мляко.

3.Поставете тестото в/у лист пергаментова хартия и го оформете на руло с дължина около 25 см.Увийте хартията около рулото и го разточете внимателно,докато придобие гладка форма.Усучете краищата на хартията,за да затворите тестото и го охлаждайте 30 минути.(Може да го съхранявате в хладилник до 4 дни.)

4.Загрейте фурната до 190 градуса.Отвийте тестото и с много остър нож го нарежете  на парчета с дебелина 8 мм.Застелете тавичката с пергаментова хартия и наредете бисквитите .Печете 12 минути,докато покафенеят леко.

5.Извадете бисквитите и ги оставете да изстинат напълно.Можете да ги съхранявате в херметически затворена кутия до 5 дни.

Други предложения:

-За бисквити с лимон и сусам печете и разбърквайте 1 с.л. сусамено семе в сух тиган на умерен огън около 5 минути,докато стане златисто.След като изстине,го прибавете към сместа заедно с настърганата кора на 1 лимон; после сипете прясното мляко.

-За пикантни пълнозърнести бисквити добавете смлени 1/2 ч.л. черен пипер,1/4 ч.л. индийско орехче и 1/4 ч.л. бахар и разбъркайте,преди да сипете прясното мляко.

понеделник, 10 септември 2012 г.

Италиански оризов кекс с червени плодове



За 8 порции:

  • 600 мл полуобезмаслено прясно мляко
  • ивица лимонена кора
  • 150 г ориз за ризото
  • 100 г семена от пиния
  • 100 г кедрови ядки
  • 100 г бланширани бадеми
  • 3 големи яйца с отделени жалтъци и белтъци
  • 85 г кристална захар
  • настъргана кора на лимон
  • 1 с.л. тъмен ром
  • пресята пудра захар за украса


Салата от чевени плодове

  • 300 г ягоди
  • 125 г малини
  • 200 г череши, без костилките


1.Сложете млякото с лимонената кора в тенджера с дебело дъно да заври.Прибавете ориза и намелете огъня така,че млякото само да къкри.Гответе около 40 минути при отхлупен съд ,докато оризът омекне съвсем,а сместа стане гъста и кремообразна.Разбърквайте често.

2.Прехвърлете оризовата смес в голяма купа и я оставете да изстине.Междувременно загрейте фурната до 180 градуса.Намазнете форма за кекс с подвижо дъно с диаметър 20 см и застелете дъното с хартия за печене.

3.Сипете кедровите ядки и бадемите в отделна тавичка и ги печете във фурна 10 минути до леко покафеняване.Нарежете бадемите на едро.

4.Отсранете ивицата лимонова кора от ориза.Прибавяйте жълтъците един по един и ги разбивайте с дървена лъжица.Сипете кристалната захар,настърганата лимонова кора и рома,разбъркайте,а след това прибавете семената.

5.Разбийте белтъците в отделна купа на мек сняг,смесете ги внимателно с оризовата смес с голяма метална лъжица и прехвърлете сместа във формата.Печете 40 минути или докато по забодената клечка за зъби в средата на кекса вече не полепва тесто.

6.Оставете кекса да изстине във формата,после го увийте заедно с нея и го дръжте една нощ в хладилник(може да престои там до 48 ч.).

7.За салатата от червени плодове разбийте на пюре 100 г от ягодите в кухненски робот,пасатор или ги прекарайте през сито.Разполовете останалите ягоди и с малините и черешите ги прибавете към пюрето.Разбъркайте и прехвърлете сместа в купа за сервиране.

8.Сложете кекса в чиния за сервиране и отстранете хартията за печене.Поръсете с пудра захар и сервирайте с плодовата салата.

Друго предложение:

-За оризов кекс с шоколад сварете ориза с ивицата лимонова кора според основната рецепта,преместете съда от котлона и извадете лимоновата кора.Докато оризовата смес е още гореща,прибавете 55 г настърган черен шоколад с поне 70% съдържание на какао и разбъркайте, докато се разтопи.Оставете да изстине.Заменете настърганата лимонова кора с 2 с.л. студено силно кафе еспресо и добавете рома.

неделя, 9 септември 2012 г.

Картофени питки

За 6 резена питка

  • 225 г брашно с бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. синап на прах
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 30 г масло,нарязано на малки кубчета 
  • 4 с.л. полуобезмаслено прясно мляко или колкото е необходимо
  • 170 г студено намачкани картофи
  •       (без добавено прясно мляко или масло)


За завършек:

  • Прясно мляко или разбито яйце за глазура 
  • 2 ч.л. средно едри овесени ядки.


1.Загрейте фурната до 220 градуса.Пресейте в купа брашното,солта,синапа на прах и бакпулвера.Прибавете маслото и го втрийте с върха на пръстите си,докато сместа заприлича на фина галета.

2.В друга купа прибавете млякото към смачканите картофи и разбъркайте добре.Добавете сместа към сухите съставки и разбъркайте с вилица.Ако е необходимо прибавете още 2-3 с.л. пр. мляко,за да получите меко тесто.

3.В/у набрашнена повърхност помесете тестото леко няколко секунди.докато стане гладко,и го разточете в кръгла форма с диаметър 15 см и дебелина около 2 см. Сложете го в намазнена тавичка.Очертайте с остър нож 6 триъгълни парчета.

4.Намажете тестото с прясно мляко или разбито яйце и я поръсете с овесените ядки.Печете 15-20 минути,докато се надъгне и стане златистокафява.

5.Извадете я от формата и я разрежете на триъгълници.Сервирайте ги топли или изстинали.Питката може да се съхранява в херметически съд до 3 дни.Можете да я претоплияте преди сервиране:сложете я в тавичка,покрйте с фолио и около 5 минути затопляйте във фурна на ниска температура.

Други предложения:

-Вместо овесени ядки поръсете питката с 2 ч.л. бяло брашно и червен пипер преди печенето.

-За картофени питки със сирене фета вместо масло към сухите съставки прибавете 75 г натрошено фета сирене и 2 с.л. нарязан пресен лук.

-Направете пикантни питки със сладки картофи-вместо обикновени намачкайте сладки картофи.Заменете синапа на прах с прясно настъргано индийско орехче или смлян кармон.Тази питка ще бъде по-сладка от описаната в основната рецепта.