събота, 10 декември 2011 г.

Крем от бял шоколад с боровинки

Продукти:

  • 600 мл. мляко
  • 4 жълтъка
  • 3 с.л. нишесте
  • 300 г бял шоколад
  • 300 г боровинки
  • 4 с.л. джин или водка
  • 4 с.л. пудра захар
  • 300 г пандишпанов блат (може да си го купите от магазина или да си гом приготвите вкъщи)
  • 300 мл. сметана
  • 2 с.л. лимонов сок
  • стърготини от бял шоколад за декорация

Начин на приготвяне:


1. Сложете млякото да заври.Разбийте жълтъците и нишестето добре и прибавете млякото към тях.Върнете към огъня подсладете го и прибавете шоколада начупен на парченца.След като се разтопи оставете да се охлади.


2. Оставете на страна 50 гр. боровинки,останалите ги смесете с алкохола и с 2 сл. пудра захар.Разбъркайте добре и ги оставете за около 5 мин.


3. Нарежете пандишпана на парченца смесете го с охладената смес и боровинките и разпределете в чаши,но не ги пълнете до горе.,оставете около два пръста разстояние.


4. Разбийте сметана със лимоновия сок и малко захар и допълнете до горе чашите с нея.Отгоре украсете с останалите боровинки и шоколадовите стърготини.

петък, 9 декември 2011 г.

Eton Mess

Продукти:

  • 2 бр. белтъци
  • 100 г захар
  • 1/2 доза бял ганаш (в страницата за декорация я има рецептата)
  • 200 г кисело мляко
  • 350 г пресни малини ( замразени също ше свършат работа,ако не малини може и ягоди)

Начин на приготвяне:


1. Разбийте белтъците и захарта на твърд сняг.Застелете една тава с хартия за печене и разпределете с лъжица или с шприц като за ,,целувки''.Печете на 140 градуса,докато се изсушат добре.Оставете ги да се охладят добре след като са готови.


2. Разбъркайте ганаша с млякото добре.Прибавете около 75гр. от ,,целувките'',както и малините и разбъркайте добре с бавни и леки движения.Оставя се в хладилника до момента на сервиране.


3.  Сместа е за около 6 чаши,ако са ви останали ,,целувки'' можете да ги поднесете отделно.

четвъртък, 8 декември 2011 г.

Класически трюфели

Продукти:

  • 250 г разтопен шоколад
  • 25 г масло
  • 2 с.л. ликъор по избор
  • 150 мл. сметана
  • какао на прах за овалване

Начин на приготвяне:


1. Сложете сметаната да заври.Дръпнете от огъня и прибавете маслото и шоколада.Оставете да се разтопят добре и да се получи хомогенна смес.

2. Свалете от огъня и прибавете избрания ликъор .Оставете да се охлади добре дори и една нощ,докато се втвърди добре.

3. Оформете малки топчета и ги оваляйте в какао.Поставете ги в малки хартиени кошнички.

Шоколадово мартини

Продукти:

  • 100 мл. джин
  • 40 г разтопен шоколад
  • 200 мл. сух вермут
  • малко какао за украса на чашите

Начин на приготвяне:


1. Разтопете шоколада и прибавете джина.бъркайте докато стане хомогенна смес.Прибавете и вермута.

2. Ако имате шейкър разбийте добре сместа,ако не в някакво шише.Оставете сместа във фризера за поне 2 часа.

3. Украсете чашите с какао,като намокрите ръбовете с вода и ги натопите в какао разстелено в една чиния.След разпределите сместа по чашите може да поръсите със стърготини шоколад.

сряда, 7 декември 2011 г.

Ориз с мляко и шоколад

Продукти:

  • 450 мл. мляко
  • 15 г захар
  • 125 г ориз
  • 150 г шоколад на стърготини

Начин на приготвяне:


1. Млякото и захарта се смесват и се слагат на котлона да заври.Прибавете и ориза като разбърквате и оставете да ври 15 минути или докато омекне ориза.

2. Прибавете половината шоколад и бъркайте докато се разтопи,после прибавете и другата половина и бързо разпределете в купички.


           Вкусно и лесно :)))))))))))))))

вторник, 6 декември 2011 г.

Кроасани

За втасващото тесто:

  • 225 г вода
  • 500 г брашно
  • 70 г мая

За тестото:

  • 300 г захар
  • 150 г масло
  • 4-5 бр. яйца
  • 300 г мляко
  • 1 кг. брашно
  • 4 п. ванилия
  • 750 г масло

Начин на приготвяне:


1. За първото тесто: всичко се обърква заедно,докато стане на гладко тесто.Оформя се на топка и се потапя в купа с вода около 35-37 градуса,но не по гореща и тестото трябва да е потопено изцяло във водата.Оставя се около 20 мин. да втаса.


2. За второто тесто: смесва се брашното,захарта,маслото,яйцата едно по едно,ванилията.


3. Вземате 1-то тесто изстисквате го добре от водата и го омесваме с 2-то тесто.Месят се добре и по малко се прибавя маслото .

4. Оставя се да се охлади около 1ч. в хладилника.


5. Оформя се на правоъгълник , не много тънък,в средата се слага големия грамаж масло и двата края обвиват маслото,като не трябва да се застъпват за да не се промени дебелината на тестото.


6. Тестото се притиска, докато стане тънко. Прегъва се на три и пак се разточва на тънко,след което се охлажда за час пак се разточва по същия начин три пъти.Цялата тази операция около 3-4 пъти .


7. Разточва се с дебелина 2-3 мм реже се на дълги триъгълници около 20 см. и се завиват.Оставят се да втасат на 30 градуса във фурната за 1 ч.Пече се за 18 мин на 180 градуса.


8. Разрязват се и се намазват с шоколад или някакъв мармалад