петък, 2 декември 2011 г.

Шоко торта със сметана

Продукти:

  • 400 г разтопен шоколад
  • 175 г меко масло
  • 250 г захар
  • 4 яйца
  • 100 г брашно с набухвател
  • 50 г какао
  • 100 г смлени бадеми
  • 300 мл сметана
  • 250 г маскарпоне

Начин на приготвяне:


1. Намазнете и набрашнете една кръгла тавичка 20 см. Разтопете в една тенджерка половината шоколад с 75 мл. вода.Разбийте маслото със захарта,постепенно прибавете и яйцата и накрая разтопения шоколад.


2. Пресейте брашното с какаото.Прибавете смлените бадеми и прибавете всичко към първата смес ,разбъркайте добре.


3. Изсипете всичко в тавата и печете на 160 градуса предварително загрята фурна за около 1 час,докато бухне добре. След изпичането оставете да се охлади добре.


4. С дълъг нож разрежете блата на три части.Разбийте сметаната и я поставете м/у всеки блат.Разтопете другата половина шоколад.


5. Разбийте маскарпонето с 1 ч.л. топла вода и прибавете разтопения шоколад . Разбъркайте добре  и покрийте тортата с получената смес.

сряда, 30 ноември 2011 г.

Маслен кекс

За тестото:

  • 250 г меко масло
  • 5о г захар
  • 2 с.л. олио
  • 2 п. ванилия
  • 1 бр. яйце
  • 450 г брашно
  • 1 ч.л. набухвател
  • 1 щипка сол
  • 350 г мармалад по ваш вкус

За декорация:

  • пудра захар

Начин на приготвяне:


1.В купа разбийте захарта и маслото,прибавете олиото,ванилията.Прибавете яйцето с бъркане ,не с разбиване на миксер.В друга купа пресейте брашното,набухвателя и солта.Прибавете ги към другата смес.Омесете ги добре до получаване на хомогенна смес.

2.Оформете тестото на топка и го увийте във стреч фолио,поставете го в хладилник за 1ч.След охлаждането разделете на две части.С първата застелете дъното на 23 см. кръгла тавичка,после разпределете мармалада по цялата повърхност.

3.Останалата част от тестото разпределете най-отгоре на късове.Не се опитвайте та го разточвате и да го слагате така отгоре,няма да се получи,защото е трошливо.По ефектно е когато е на късове...


                      Приятно готвене :))))))))))))))))))))

вторник, 29 ноември 2011 г.

Boccucce d'angelo

Което в превод значи ангелски устни.Едни изключително вкусни и лесни за правене бисквити,мммммммм.... пробвайте ги,няма да съжалявате :))))))))))


Продукти:

  • 350 г брашно
  • 250 г масло
  • 150 г захар
  • 100 г желирани череши
  • 3 бр. яйца

Начин на приготвяне:


1. Оставете маслото да омекне,после в една купа го разбийте със захарта до получаване на кремообразна смес. След това прибавете 3-те жълтъка един по един.


2. Прибавете брашното,като разбърквате с дървена лъжица.След като получите хубаво,гладко тесто го разделете на малки топчици,които да сплескате.А в средата се слага по една череша.


3. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат на 160 градуса предварително загрята фурна за около 15 мин.След изпичане и охлаждане може да поръсите с пудра захар

понеделник, 28 ноември 2011 г.

Боровинкови кексчета

Продукти:

  • 120 г краве масло, омекнало
  • 100 г кафява захар
  • 2 големи яйца, разбити
  • сокът и кората от 1 лимон
  • 140 г самонадигащо се брашно
  • 50 г боровинки
За топинга:

  • 250 г заквасена сметана
  • 25 г пудра захар
  • 1 голямо яйце
  • 1 ч.л ванилов екстракт
1. Намаслете формички за кексчета. Изрежете ленти от хартия за печете с широчина около 1,5 см, сложете ги на кръст във формичките и оставете краищата да висят 1 см. „Дръжките” ще помогнат да извадите кексчетата.

2. Загрейте фурната на 180°С. Разбийте маслото и захарта. Без да спирате да разбивате, добавете постепенно яйцата, а след това кората и 1/2 от лимоновия сок. Сложете 1/2 от брашното,  останалия лимонов сок, разбъркайте и прибавете останалото брашно. Разбъркайте добре.

3. Разпределете тестото във формичките и загладете повърхността му. Отгоре поставете по 4-5 боровинки и запечете за 10 мин.

4. За топинга разбийте сметаната с пудра захарта, яйцето и ваниловия екстракт на гладка смес. Извадете кексчетата от фурната, натиснете в средата, за да изравните повърхността, и сложете по малко от топинга върху всяко от тях. Поръсете с  боровинки и ги върнете във фурната за още 5-7 мин.

5. Изчакайте кексчетата да изстинат във формичките, отлепете ги от стените и ги извадете с помощта на хартиените дръжки.