четвъртък, 6 септември 2012 г.

Бишкоти с червени боровинки и бадеми



За 20 бишкоти


  • 50 г бланширани бадеми
  • 1 голямо яйце
  • 85 г кристална захар
  • 140 г бяло брашно
  • 1/2 ч.л. смляна канела
  • 55 г сушени червени боровинки

1.Загрейте фурната до 180 градуса.Разстелете бадемите в тавичка и ги печете около 10 минути,докато леко покафенеят.Оставете ги да изстинат.

2.Разбийте в купа захарта и яйцето,за да получите много светла и гъста смес,която да оставя следа по повърхността ,когато вдигнете бъркалките.(Ако ползвате тел или ръчен миксер,поставете купата над съд с почти вряща вода и внимавайте внимавайте водата да не докосва дъното на купата.)

3.Пресейте брашното,бакпулвера и канелата в/у пергаментова хартия ,а след това я пресейте пак в/у яйцената смес.С голяма метална лъжица смесете пресятата смес с яйцената и добавете бадемите и червените боровинки.Ще получите стегнато тесто.

4.Прехварлете тестото в намазнена тава и го оформете с набрашнени ръце като гладка тухла с приблизителни размери 25/6/2 см.Печете формата 20-25 минути ,докато стане златистокафява.Оставете я да изстине 5 минути и я прехварлете в/у дъска за рязане.

5.С назъбен нош за хляб нарежете бишкотата диагонално на 20 резена.Наредете ги легнали в тавата и ги върнете във фурната.Печете 10-15 минути, докато станат златистокафяви.Оставете ги да изстинат 5 минути,след което ги извадете от тавата.Можете да съхранявате бишкотите в херметически затворен съд до 2 седмици.

Други предложения:

-Заменете боровинките със сушени череши или бели стафиди.

-За по силен бадемов вкус заменете канелата с 1/2 ч.л. чиста бадемова есенция.

-За шоколадови бишкоти заменете боровинките с 55 г харязан на едро черен шоколад(с поне 70% какаово съдържание).Когато разбиваае яйцето и захарта прибавете 1 ч.л. чиста ванилова есенция.

сряда, 5 септември 2012 г.

Средиземноморски мъфини



За 12 мъфина


  • 225 г бяло брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 с.л. накълцана прясна мащерка,
  •   малка шепа пресен босилек,
  •   накъсан на малки парченца
  • 75 г фино царевично брашно
  •    или каша от царевично брашно на прах плюс
  •    допълнително количество за поръсване
  • 3 стръка зелен лук,нарязан на тънки кръгчета
  • 55 г сирене пармезан,настъргано на ситно
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 140 г нискимаслено кисело мляко
  • 170 мл полуобезмаслено прясно мляко
  • 2 яйца


1.Загрейте фурната на 190 градуса.Застелете дълбок съд за мъфини с 12 гнезда с хартиени форми за мъфини.

2.Пресейте в голяма купа брашното,бакпулвера и солта.Прибавете мащерката,босилека,царевичното брашно или кашата от царевично брашно,зеления лук и пармезана и разбъркайте добре.

3.В друга купа разбийте зехтина, прясното мляко, киселото мляко и яйцата.Сипете яйчената смес в/у сухите съставки и разбъркайте внимателно за да се овлажнят.Трябва все още да се вижда малко сухо брашно.

4.Разпределете сместа в хартиените форми и ги поръсете с царевично брашно или каша от царевично брашно,а после печете мъфините 20 минути ,докато се надигнат,станат бледозлатисти и се втвърдят.Извадете ги от съда за да поизтинат.Сервирайте ги пресни по възможност топли.Най-добре е да ги консумирате до 24 часа.Съхранявайте ги в херметически затворена кутия.

Други предложения:

-За да приготвите по-малки мъфина,използвайте обикновени хартиени форми за кексчета и ги печете 15-18 минути.

-Заменете прясната мащерка и босилека с 1 1/2 ч.л. подправки от Прованс(машерка,розмарин,дафинов лист,чубрица или майоран)

-За мъфини с пармезан и праз заменете зеления лук  и пресните подправки с 1 малък стрък праз накълцан на ситно(около 150 г ).Гответе го 3 минути в 15 г масло ,докато омекне,но без да се оцвети,и го оставете да изстине,преди да го добавите към сместа.

вторник, 4 септември 2012 г.

Първокласни курабии




 За 16 курабии


  • 50 г лешници,нарязани на ситно
  • 50 г слънчогледови ядки,нарязани на ситно
  • 50 г сушени кайсии,нарязани на ситно
  • 50 г сушени фурми без костилките,нарязани на ситно
  • 1 с.л. кафява захар
  • 50 г ечемични ядки
  • 50 г пълнозърнесто брашно с бакпулвер
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. слъчогледово олио
  • 4 с.л. ябълков сок


1.Загрейте фурната на 190 градуса.Смесете в купа всички ядки и сушени плодове.Прибавете брашното,захарта,ечемичените ядки и бакпулвера и разбъркайте добре.

2.Смесете слъчогледовото олио и ябълковия сок и ги сипете в сухата смес.Разбъркайте,за да овлажнят и съединят сухите съставки.

3.Загребете чаена лъжичка от сместа,с навлажнени пръсти я оформете на топка колкото голям орех и я притиснете ,за да добие форма на дебела курабия с диаметър 5-6 см.Загладете ръба с пръсти.Сложете курабията в намазнена плитка тава.Повторете процедурата с останалата смес.

4.Печете курабиите 10-15 минути,докато се надигнат и покафенеят.Оатавете ги да изстинат.Можете да ги съхранявате в херметически затворен съд до 4 дни.

Други предложения:

-Вместо лешници добавете безсолно кашу.
-Вместо сушени кайсии и форми използваите сушени праскови и смокини.
-Заменете ечемичените ядки с фини овесени или пченични ядки.

понеделник, 3 септември 2012 г.

Хлебчета за чай



За 10 козуначени хлепчета


  • 225 г бяло брашно 
  • 225 г пълнозърнестто брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 55 г безсолно масло,нарязано на кубчета
  • 1 пакетче суха мая около 7 г
  • 30 г кристална захар
  • 85 г бели стафиди
  • 85 г черни стафиди
  • 1/2 ч.л. смляна канела
  • 300 мл хладко полуобезмаслено прясно мляко
  • или колкото е необходимо плюс допълнително 
  • количество за намазване

1. Пресейте в голяма купа бялото,пълнозърнестото брашно и солта и изхвърлете останалите  в ситото трици.Добавете с втриване маслото,а след това и маята,захарта,всички стафиди,канелата и разбъркайте.Направете кладенче в средата и сипете млякото в него.Смесете съставките и добавяйте още прясно мляко,докато получите меко тесто.

2.Поставете тестото в/у леко набрашнена повърхност и го месете около 10 минути,докато стане гладко и еластично.Сложете го в леко намазнена купа,покрийте го с кухненска кърпа и го оставете да втасва на топло 1-2 часа,докато удвои обема си.

3.Поставете брашното в/у леко набрашнена повърхност и го удряйте с юмруци.Месете го 2-3 минути,след което го разделете на 10 равни парчета и оформете от всяко кръгло хлебче.
4.Сложете хлебчетата в две намазнени тавички и покрийте с кърпа.Оставете ги да втасват на топло 30-60 минуту ,докато станат пухкави.

5.Към края на времето за втасване загрейте фурната на 220 градуса.Открийте хлебчетата и ги намажете леко с прясно мляко. Печете ги 10-15 минути докато покафенеят ,и ги извадете да изстинат.Сервирайте ги топли или ги разрежете на полови и ги препечете.Могат да се съхраняват 1-2 дни.

Други варианти:

-Вместо да оформяте отделно питки,направете от тестото голям кръг и го поставете в намазнена тавичка.Оставете го да втасва 30-60 минуту и печете около 25 минути.

-Заместете стафидите с други сушени плодове по ваш вкус като сушени круши или праскови.

-Заменете канелата с индийско орехче или смляно готова универсална подправка за сладкиши.