петък, 5 октомври 2012 г.

Тиквен крем

За 4 порции

  • 500 г варена тиква
  • 2 яйца
  • 2/3 ч.ч. кафява захар
  • 1 ч.ч. сметана
  • 1 1/2 ч.л. подправки за тиквен пай
  • 1/2 ч.л. сол

За заливката:

  • 1/4 ч.ч. кафява захар
  • 1/4 ч.ч. смлени орехи
  • 1 с.л. масло,разтопено бита сметана и канела,по желание

1. Разбъркайте първите 6 съставки в голяма купа и бийте до получаване на хомогенна смес. Изсипете в 4 намаслени чашки за крем карамел с вместимост 295 мл.

2. Сложете чашките в тава.Напълнете я с вода и ги печете на 180 градуса 20 минути.

3. Разбъркайте кафявата захар, орехите и маслото в малка купа и поръсете в/у крема. Печете още 30-35 минути или докато пъхнете нож до средата и той излезе чист. Поднесете топли или студени.По желание украсете с бита сметана и канела. Съхранявай те в хладилника.

сряда, 3 октомври 2012 г.

Тиквен кекс

За 16 порции

  • 1 1/2 ч.ч. масло, размекнато
  • 2 3/4 ч.ч. захар
  • 6 яйца
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 3 ч.ч. обикновено брашно
  • 3/4 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1/4 ч.ч. смлян карамфил
  • 1 ч.ч. варена тиква

За ореховия сос:

  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. пълномаслена течна сметана
  • 1/4 ч.ч. царевичен сироп
  • 2 с.л масло
  • 1/2 ч.ч. смлени орехи
  • 1/2 ч.л. ванилова есенция

1. Разбийте в голяма купа маслото и захарта до получаване на пухкава и лека смес.Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко разбивате добре.Сложете ванилията.Разбъркайте брашното,канелата,солта,бакпулвера,джинджифила и карамфила: добавете ги към кремообразната смес,като редувате с тиквата и бийте само, докато се смесят.

2. Сипете в две намаслени и набрашнени форми за хляб с размери 23/13/7,5 см. Печете на 180 градуса 65- 70 минути или докато забодената в средата клечка за зъби излезе чиста.Оставете ги във формите 10 минути, преди да ги извадите в/у скара да изстинат докрай.

3. За соса смесете в тенджера захарта,сметаната,царевичния сироп и маслото.Сложете да заври на средна температура, като не спирате да бъркате. Намалете котлона, варете и бъркайте още 5 минути.Махнете от печката добавете орехите и ванилията.Поднесете соса топъл в/у кекса.

неделя, 30 септември 2012 г.

Лимоново-боровинкови бисквити за чай



За 12 броя

  • 2 ч.ч. обикновено брашно
  • 1/3 ч.ч. захар
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/4 ч. сол
  • 1 ч.ч ( 227 г ) лимоново кисело мляко
  • 1 яйце, леко разбито
  • 1/4 ч.ч масло, разтопено
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 1 ч.ч. пресни или замразени боровинки

За глазурата:
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.л. настъргана лимонова кора

1. Разбъркайте в голяма купа брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта, а в малка- киселото мляко, яйцето,маслото и лимоновата кора заедно със сухите съставки,докато се навлажнят и добавете боровинките.

2. Сипвайте пълни супени лъжици от тестото на 2,5 см в на маслена тава. Печете на 200 градуса15-18 минути или докато покафенеят леко. Разбъркайте съставките за глазурата и сипете на тънка струйка в/у топлите бисквити.

Забележка: Ако използвате замразени боровинки, не ги размразявайте преди употреба.