сряда, 7 ноември 2012 г.

Малки палачинки

За 24 палачинки

  • 125 г брашно
  • 2 ч.л. кристална захар
  • 1 яйце, разбито
  • 1 с.л. разтопено безсолно масло
  • 150 мл полуобезмаслено прясно мляко
  • 4 ч.л. слънчогледово олио

За сервиране

  • 100 г боровинки
  • 1 ч.л. течен мед
  • 100 г малини
  • 200 г крема сирене

1. Разбъркайте брашното и захарта в купа.Направете кладенче в средата и сложете яйцето в него, разтопеното масло и малко пр. мляко.Разбъркайте постепенно брашното с течните съставки и сипвате останалото пр. мляко постепенно, за да получите гъсто, гладко тесто.

2. Загрейте голям плитък съд във фурната на ниска температура, изключете я и застелете съда с кухненска кърпа. Сгорещете на умерен огън тиган за печене или голям, тежък тиган за пържене и го намажете с 1 ч.л. олио.

3. С десертна лъжичка сипвайте тестото откъм върха( вместо отстрани на лъжичката), за да направите малки кръгли палачинки. Според размера на тигана, ще може да пържите по 4-6 наведнъж, но не забравяте да оставяте пространство около тях, за да можете да ги обръщате. Пържете ги около 2 минути, докато почти стегнат и по повърхността се разпукат балончета. Отдолу трябва да са златисто кафяви.

4. Обърнете палачинките с нож със заоблено острие и ги пържете още 1-2 минути, докато станат златистокафяви и от другата страна. Прехвърлете ги в подготвения съд, покрийте ги с кухненската кърпа и ги запазете топли, докато приготвите останалите. Преди всяка нова партида мажете тигана с 1 ч.л. олио.

5. Разбъркайте меда и боровинките в купа. Сипете малините и леко намачкайте плодовете, като оставите част от тях цели. Сервирайте палачинките топли с горските плодове и крема сиренето.

вторник, 6 ноември 2012 г.

Курабии с ябълки и мюсли

За 24 курабии

  • 225 г брашно с бакпулвер
  • 100 г безсолно маслo, нарязано на малки парченца
  • 55 г кафява захар плюс малко за поръсване
  • 1 ч.л. смляна канела
  • 2 десертни ябълки обелени и нарязани на кубчета
  • 75 г мюсли без захар
  • 1 яйце, разбито
  • 4-5 с.л. полуобезмаслено прясно мляко


1. Загрейте фурната до 190 градуса. Сложете маслото и брашното в купа и ги стрийте с върха на пръстите си, докато заприлича на фина галета.

2. Прибавете захарта, канелата, нарязаните ябълки и мюслите и разбъркайте. Сложете и яйцето и го разбъркайте с достатъчно прясно мляко, за да обедини сместа.

3. В 2 намазнени тавички слагайте по една десертна лъжичка от сместа, като оставяте празно пространство м/у курабиите, и ги поръсите с малко захар. Печете 15 минути, докато станат златисти и се втвърдят.

4. Извадете ги от тавата, за да изстинат. Сервирайте ги топли или студени. Можете да ги съхранявате в херметически затворена кутия до 2 дни.