неделя, 29 януари 2012 г.

Чийзкекейк може да се приготвя с крема сирене,качествена извара, заквасена сметана, маскарпоне.
 Може дори да се смесят няколко продукта от горе споменатите . Изключително важно е продуктите да са качествени,затова ако решите да приготвите този вид десерт не пестете пари.
Може да се комбинира с всякакви плодове.
Ако вие интересно ще споделя малко история свързана с десерта:



      Историята на... Кекс и чийзкейк


В древна Гърция подобни сладки пити се наричали “плакус” – дума, която означава и “плосък”. Приготвяли се предимно от ядки и мед. Подобни малки сладкиши били поднасяни на първите олимпийски игри, провеждани на остров Делос пред 776 г. пр. н.
Римляните приготвяли друг вид плосък кекс, които се наричал “сатура” – той се състоял от пшеничено брашно и зехтин и бил много по-вкусен и засищащ. Със сирене се приготвяли два вида печива – “плацента” – солен пирог и “либум” – сладкия му аналог, от който е произлязъл днешният чийзкейк. Либумът се поднасял като дар на боговете на рождени дни (освен собствения, римляните празнували и рождените дни на града и на императора). Този обичай е запазен и до днес в традицията на рождените дни да се поднася торта.


Приготвянето на “либум” е описано от Марк Порций Катон (234 – 149 г. пр. н. е.) в теоритичния си труд “За земеделието”. Според него върху подложка от тесто, замесено с вода и яйце, се насипва слой от натрошено меко сирене, смесено с мед и ядки. Този сладкиш се покрива с гореща керемида и се пече върху въглените в огнището.
Авторът на книгата “Лудостта чийзкейк” Джон Сегрето открива основната рецепта на този специалитет в кулинарната препоръка на гръцкия писател Атенай от 230 г. сл. н. е.: “Взимаш сирене и го стриваш, докато стане меко. Поставяш го върху медна решетка, прибавяш мед и го посипваш с пшеничено брашно. Загряваш го, обръщаш го и го охлаждаш”.
Римляните, които завоювали нови земи, пренесли със себе си рецептата на сладкиша в западните части на Европа и на Британските острови. Постепенно той станал популярен в Англия и Скандинавия, а сведения за приготвянето му се откриват в няколко документа от ХVІ век.
В една книга от епохата на Тюдорите, посветена на домашното стопанство, има съвет как да се приготви “тарта от сирене”: “Взимаш твърдо сирене и го нарязваш на парчета. Накисваш го във подсладено мляко за няколко часа. Когато омекне, го раздробяваш в хаванче, прецеждаш го и го смесваш с жълтъците на 6 яйца. Подправяш го със захар и сладко масло и го печеш.”
В днешни дни има стотици видове чийзкейк. Задължителна съставка остава само сиренето, което трябва да е меко. Най-използвани са “Крема”, “Нюшател” и “Рикота”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар