петък, 25 ноември 2011 г.

Портокалова торта

За тестото:

  • 175 г масло
  • 100 г захар
  • 250 г брашно
  • 25 г смлени бадеми
  • 1 яйце

За плънката:

  • 5 яйца
  • 200 г захар
  • 4 портокала
  • 140 мл гъста сметана
  • 140 г черен шоколад
  • ЗА КАРАМЕЛИЗИРАНАТА САЛАТА
  • 2 портокала
  • 200 г захар

1. Сипете маслото, захарта, брашното и бадемите в робот и ги разбийте до едри трохи. Продължавайте да разбивате и добавяйте по малко от яйцето, докато получите тесто (може да не ви трябва цялото яйце). Леко замесете тестото,  оформете го като блат, увийте го в прозрачно фолио и го оставете да се охлади 30 мин.


2. Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). Разточете тестото върху набрашнена повърхност и го разстелете във форма за тарта с падащо дъно (с диаметър 23 см). Оставете краищата да се подават извън формата. Покрийте тестото с хартия за печене, сипете върху него топчета за печене и го сложете в загрятата фурна за 20 мин. Махнете топчетата и продължете да печете още 10 мин до златисто. Оставете да изстине и намалете фурната на 150°C (130°C с обдухване).


3. За плънката разбийте добре яйцата и захарта, добавете сока от портокали и лимони, настърганите портокалови кори и сметаната и хубаво разбъркайте. Разтопете шоколада и щом основата за тартата изстине, изрежете висящите краища тесто и обилно я намажете с шоколад. Охладете, за да се втвърди шоколадът, добавете още един слой шоколад и пак оставете да се втвърди.


4. Върнете основата за тартата във фурната и изсипете вътре портокаловата плънка. Печете тартата 45-50 мин, докато плънката стегне, и оставете да изстине както си е във формата. Ако приготвяте десерта предварително, на този етап може да го сложите в хладилника за 24 часа.


5. За портокаловата салата разделете портокалите на парченца и отстранете ципата. Сложете настърганите кори в тенджерка с вода и като кипне, отцедете корите и ги оставете настрана. В тенджера разтопете захарта с малко вода и кипнете. Оставете да ври до кехлибареножълт карамел. Добавете портокаловите кори заедно с парченцата плод, докато карамелизираната захар е все още на котлона. Разклатете тенджерката за секунди и изсипете съдържанието й в купа. Извадете тартата в чиния за сервиране и я поръсете с малко сироп от портокаловата салата. Върху всяко отделно парче тарта сложете по 1-2 портокалчета, както и по малко от настърганите кори и сиропа. Поднесете остатъка от салатата отделно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар