сряда, 2 ноември 2011 г.

 Това е вторият вариант на банановия кекс.

 В рецептата има кленов сироп,аз лично не можах да намеря, за това използвах захарен сироп,с който напоих кекса.Вкъщи имаше сладко,наречено желе от дюли,представлява много сгъстена захарна консистенция с аромат на дюли.Аз използвах това като го разредих с вода на котлона,много хубаво захароса и стегна кекса.Както казах и с обикновен захарен сироп ще се получи.

Продукти:


  • 100 г меко масло и малко за намазване
  • 8 с.л кленов сироп и още малко за поднасяне
  • 3 узрели банана и 1 презрял
  • 200 г захар 
  • 4 яйца
  • семената от 2 шушулки ванилия
  • 200 г самонадигащо се брашно и допълнително
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 100 г смлени бадеми
  • 1 ч.л сода бикарбонат
  • 200 г кисело мляко


1. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Намажете 20-сантиметрова квадратна форма за кекс с масло и я покрийте с хартия за печене. Излейте вътре половината от сиропа и намажете добре дъното. Разполовете трите узрели банана по дължина и ги сложете във формата със срезовете надолу.

2. Разбийте маслото, захарта, яйцата, ванилията и презрелия банан с миксер. Добавете брашното и бакпулвера, смлените бадеми, содата, а накрая и киселото мляко и разбъркайте. Изсипете сместа в тавата, като внимавате да не разместите бананите. Печете 45 мин до 1 ч, докато при пробиване с дървено шишче, то излезе само с полепнали по него влажни трохи. Надупчете целия десерт с шишчето и залейте с останалия кленов сироп. Оставете го да се напои няколко мин и внимателно го обърнете върху плато за поднасяне. Поръсете го с още сироп отгоре, нарежете го и го предложете горещ.


1 коментар:

  1. Dali vazmojno e da go zabarkam,i da zgre6a ne se pobarkvam.Opitvam pak i da ne stane,iziajdam go ne6te ostane. Recepta sledva6ta o4akvam tixo,do furnata s du6i4ka svita.Kakva li vkusotia sledva,bez da mi puka 4e tegloto mi napredva

    ОтговорИзтриване