четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Портокалов мус

Един изключително свеж десерт...
Горещо го препоръчвам...


 Продукти
  • 4 листа желатин
  • кората от 3 портокала и сокът от 2
  • 4 яйца, белтъци и жълтъци отделно
  • 100 г кафява захар
  • 2 с.л Grand Marnier или друг ликьор
  • 300 мл сметана
За карамелизираните портокали
  • 50 г кафява захар
  • 3 портокала, на парченца, почистени от ципите
  • Начин на приготвяне
  • умерено лесно
  • в посоченото време за подготовка не е включено времето, необходимо за стягане на муса ; без топлинна обработка
1. Накиснете желатина в студена вода, докато поомекне и загрейте портокаловия сок в микровълнова фурна за 1 мин. Изстискайте желатина, разтворете го в сока и оставете сместа да изстине.

2. Разбийте жълтъците, захарта и портокаловата кора на водна баня за 10 мин на гъста пяна. Свалете от съда с вода и бъркайте сместа, докато изстине.

3. Сложете желатиново-портокаловата смес и ликьора при яйчената и разбъркайте. В отделни купи разбийте белтъците и сметаната на твърда пяна, след което ги пресипете при другите съставки. Разбъркайте внимателно и разпределете сместа в 8 коктейлни чаши. Охладете кремовете, докато стегнат. Покрити издържат до 2 дни.

4. Около два часа преди да поднесете, направете карамелизираните портокали. Загрейте захарта с 2 с.л. вода в тенджерка и когато се разтвори, усилете огъня. Когато сместа започне да пожълтява, добавете портокаловите парчета и ги оваляйте добре в карамела. Оставете ги да изстинат, след което сложете по две-три парчета и малко сос във всяка чаша с мус. Поднесете с хрупкави бисквитки.

                                  Забавлявайте се !!!!! :))))))))))))
               

1 коментар:

  1. Mus ot prtokal4e mi xaresva,svejo i zvu4i 4udesno.Kak li 6te iztraia da se stegne,4akaneto mai 6te mi dotegne.Ni6to 6te si xapna ne6to,posle mus4eto 6te me posre6tne.

    ОтговорИзтриване