четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Шоколадов чийзкейк

За бисквитената кора

  • 85 г горещо разтопено масло
  • 14 броя шоколадови бисквити от пълнозърнесто брашно

За чийзкейка

  • 900 г пълномаслено крема сирене
  • 200 г захар
  • 4 с.л. какао
  • 2 пакетчета ванилия
  • 3 с.л ликьор Tia Maria
  • 3 големи яйца
  • 280 мл заквасена сметана
  • 100 г черен шоколад с вкус на кафе
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 280 мл гъста сметана
  • шоколадови стружки, за украса

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180°C (160°C с обдухване). Застелете с хартия за печене основата на разглобяема форма за кекс (с диаметър 25 см). Разбъркайте разтопеното масло с натрошените бисквити, докато се смесят хубаво. Изсипете сместа на дъното на формата, като добре я притиснете. Запечете я за 10 мин.

2. Увеличете температурата до 240°C (220°C с обдухване). Разбийте крема сиренето и захарта с електрически миксер, докато получите гладка и кремообразна смес. След това добавете какаото, ванилията, ликьора, яйцата, заквасената сметана и половината от разтопения шоколад и разбийте добре. Смесете остатъка от разтопения шоколад с достатъчно количество мляко, така че да добие консистенция на сос и го оставете настрана, докато дойде време за украсата.

3. Сложете малко разтопено масло върху парче кухненска хартия и намажете стените на формата. Изсипете вътре сместа с крема сиренето и загладете повърхността. Печете 10 мин, след което намалете температурата на 110°C (90°C с обдухване) и печете още около 25-30 мин. Пълнежът трябва да се втвърди, но в центъра да остане малко по-мек (като желе). Изключете фурната, отворете я мъничко и оставете чийзкейка вътре да изстине за около 2 часа. После го сложете в хладилника, докато дойде време да сервирате.

4. За украсата на чийзкейка – внимателно го извадете от формата и махнете хартията за печене от основата му. Разбийте сметаната, докато леко се сгъсти, след което я нанесете на вълнички върху чийзкейка и го полейте с шоколадовия сос. С дръжката на лъжица размесете соса със сметаната – така ще направите още вълнички. Сервирайте или както си е, или го поръсете с шоколадови стружки, в случай че сте си приготвили.

КАК ДА ПРИГОТВИТЕ ШОКОЛАДОВИ СТРУЖКИ?

Вземете голямо парче шоколад и обикновена белачка и започнете да стържете по гладката част на шоколада надолу, така че стружките да отхвърчат навън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар