понеделник, 10 септември 2012 г.

Италиански оризов кекс с червени плодове



За 8 порции:

  • 600 мл полуобезмаслено прясно мляко
  • ивица лимонена кора
  • 150 г ориз за ризото
  • 100 г семена от пиния
  • 100 г кедрови ядки
  • 100 г бланширани бадеми
  • 3 големи яйца с отделени жалтъци и белтъци
  • 85 г кристална захар
  • настъргана кора на лимон
  • 1 с.л. тъмен ром
  • пресята пудра захар за украса


Салата от чевени плодове

  • 300 г ягоди
  • 125 г малини
  • 200 г череши, без костилките


1.Сложете млякото с лимонената кора в тенджера с дебело дъно да заври.Прибавете ориза и намелете огъня така,че млякото само да къкри.Гответе около 40 минути при отхлупен съд ,докато оризът омекне съвсем,а сместа стане гъста и кремообразна.Разбърквайте често.

2.Прехвърлете оризовата смес в голяма купа и я оставете да изстине.Междувременно загрейте фурната до 180 градуса.Намазнете форма за кекс с подвижо дъно с диаметър 20 см и застелете дъното с хартия за печене.

3.Сипете кедровите ядки и бадемите в отделна тавичка и ги печете във фурна 10 минути до леко покафеняване.Нарежете бадемите на едро.

4.Отсранете ивицата лимонова кора от ориза.Прибавяйте жълтъците един по един и ги разбивайте с дървена лъжица.Сипете кристалната захар,настърганата лимонова кора и рома,разбъркайте,а след това прибавете семената.

5.Разбийте белтъците в отделна купа на мек сняг,смесете ги внимателно с оризовата смес с голяма метална лъжица и прехвърлете сместа във формата.Печете 40 минути или докато по забодената клечка за зъби в средата на кекса вече не полепва тесто.

6.Оставете кекса да изстине във формата,после го увийте заедно с нея и го дръжте една нощ в хладилник(може да престои там до 48 ч.).

7.За салатата от червени плодове разбийте на пюре 100 г от ягодите в кухненски робот,пасатор или ги прекарайте през сито.Разполовете останалите ягоди и с малините и черешите ги прибавете към пюрето.Разбъркайте и прехвърлете сместа в купа за сервиране.

8.Сложете кекса в чиния за сервиране и отстранете хартията за печене.Поръсете с пудра захар и сервирайте с плодовата салата.

Друго предложение:

-За оризов кекс с шоколад сварете ориза с ивицата лимонова кора според основната рецепта,преместете съда от котлона и извадете лимоновата кора.Докато оризовата смес е още гореща,прибавете 55 г настърган черен шоколад с поне 70% съдържание на какао и разбъркайте, докато се разтопи.Оставете да изстине.Заменете настърганата лимонова кора с 2 с.л. студено силно кафе еспресо и добавете рома.

Няма коментари:

Публикуване на коментар