вторник, 11 септември 2012 г.

Пълнозърнести бисквити



За 25 бисвити

  •  150 г пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 30 г средно едри овесени ядки
  • 20 г зърнени трици
  • 100 г тъмнокафява захар
  • 50 г безсолно масло,нарязано на малки парченца
  • 4 с.л. прясно мляко или колкото е необходимо


1.Пресейте в купа брашното,бакпулвера,солта,содата и изхвърлете останалите в ситото трици.Прибавете овесените ядки,зърнените трици и захарта и размесете добре.

2.Сложете маслото в купата и го втрийте с пръсти,докато сместа заприлича на финна галета.Добавете 3 с.л. прясно мляко и разбъркаийте до образуване на меко тесто.Ако сместа е малко суха,добавете останалата лъжица прясно мляко.

3.Поставете тестото в/у лист пергаментова хартия и го оформете на руло с дължина около 25 см.Увийте хартията около рулото и го разточете внимателно,докато придобие гладка форма.Усучете краищата на хартията,за да затворите тестото и го охлаждайте 30 минути.(Може да го съхранявате в хладилник до 4 дни.)

4.Загрейте фурната до 190 градуса.Отвийте тестото и с много остър нож го нарежете  на парчета с дебелина 8 мм.Застелете тавичката с пергаментова хартия и наредете бисквитите .Печете 12 минути,докато покафенеят леко.

5.Извадете бисквитите и ги оставете да изстинат напълно.Можете да ги съхранявате в херметически затворена кутия до 5 дни.

Други предложения:

-За бисквити с лимон и сусам печете и разбърквайте 1 с.л. сусамено семе в сух тиган на умерен огън около 5 минути,докато стане златисто.След като изстине,го прибавете към сместа заедно с настърганата кора на 1 лимон; после сипете прясното мляко.

-За пикантни пълнозърнести бисквити добавете смлени 1/2 ч.л. черен пипер,1/4 ч.л. индийско орехче и 1/4 ч.л. бахар и разбъркайте,преди да сипете прясното мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар