понеделник, 17 септември 2012 г.

Шоколадова торта без брашно



За 1 торта(16 парчета)

  • 4 яйца,с разделени белтъци и жълтъци
  • 10 с.л. масло
  • 1/2 ч.ч. захар, разделена на 2 части
  • 2 ч.л. ванилова есенция
  • 6 блокчета(по 28,3 г )полусладък 
  •    шоколадов ковертюр,натрошен
  • 3 блокчета(по 28,3 г)неподсладен 
  •    шоколадов ковертюр,натрошен
  • 1/4 ч.ч. ситно смлени орехи, печени
  •     


  •  шоколадов ганаш(стр.СладкарскиКРЕМОВЕ), 
  •      нарязани ягоди и прясна мента,по избор


1.Оставете яйцата на стайна температура за 30 минути.В тежка тенджере за сос разтопете на ниска температура маслото,половината от захарта, кувертюра, като бъркате постоянно.Охладете сместа.Разбийте в голяма купа жълтъците,докато се сгъстят и станат лимонено жълти,около 3 минути.Прибавете ванилията.Постепенно прибавете с разбъркване орехите и шоколадовата смес.

2.В малка купа и с чисти бъркалки разбийте белтъците на средна скорост до получаване на меки връхчета.Лъжица по лъжите прибавяйте останалата захар и бийте на висока скорост до получаването на твърди връхчета.Рзбъркайте малка част от белтъците с шоколадовата смес.Прибавете и останалите и разбъркайте внимателно.

3.Сипете сместа в 23 см разглобяема форма.Сложете я в плоска тава.Печете на 180 градуса 40-50 минути или докато забодената в средата клечка за зъби излезе с полепнали по нея влажни трохи.Оставете да изстине 20 минути в/у скара.Внимателно прокарайте нож по каищата на блата,махнете стените на формата и оставете да изстине докрай.По желание глазирайте с ганаш и декорирайте с ягоди и мента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар