неделя, 16 септември 2012 г.

Хляб без глутен



За 1 хляб
(приблизително 15 филии)

  • 200 г кафяво оризово брашно
  • 200 г картофено брашно
  • 100 г соево брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 п. суха мая за лесно смесване,около 7 г
  • 1 1/2 ч.л. мед
  • 1 ч.л. зехтин екстра върджин
  • 400 мл хладка вода
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 ч.л. винена киселина


1.Пресейте в голяма купа оризовото,картофеното,соевото брашно и солта.Отделете на страна около една четвърт от сместа.Прибавете маята към останалата смес разбъркайте и направете кладенче в средата.

2.Сипете в него меда,зехтина и хладката вода.Смесете сухите съставки с течността и разбъркайте,за да получите гладко,гъсто тесто.

3.Покрийте купата с прозрачно фолио и я оставете 30 минути на топло ,за да се активизира маята.Към края на това време загрейте фурната до 200 градуса.

4.Смесете содата бикарбонат,винената киселина,запазената брашнена смес и я пресейте в/у тестото с маята.Разбъркайте добре,докатосместа започне да изглежда пенлива.Прехвърлете я в добре намазнена форма за хляб с незалепващо покритие с вместимост 900 г.

5.Печете хляба 25-30 минути,докато се стегне,стане хрупкав и златистокафяв.Извадете го от формата за да изстине.Можете да го съхранявате до 2 дни.Подходящ е за препечени филии.

Други предложения:

-За черн хляб без глутен използвайте само 50 г соево брашно и заместете картофеното с 200 г брашно от елда.Този хляб ще има тъмна кора и тъмна ,плътна и влажна среда.

-За хляб без глотен с вкус на царевица.заменете посочените в рецептата брашна с 200 г едро царевично,200 г фино царевично брашно и 100 г брашно от елда.Използвайте 360 мл  хладка вода.Този хляб има кора с по-светъл цвят и е леко напукан от горе.

-За хляб без глутен със златиста кора заменете посочените брашна с 200 г едро царевично брашно и 200 г смлян ориз.Използвайте 360 мл хладка вода.Този хляб има светлозлатиста,напукана кора и леко зърнеста консистенция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook Share