четвъртък, 20 септември 2012 г.

Швейцарско руло с летни плодове

За 8 порции

  • 3 големи яйца
  • 115 г кристална захар
  • 115 г бяло брашно
  • 1 с.л. хладка вода


Пълнеж с летни плодове

  • 150 мл течна сметана
  • 1 ч.л. чиста ванилова есенция
  • 75 г натурално кисело мляко
  • 125 г ягоди, нарязани на филийки
  • 1 узряла праскова или нектарина


За украсата

  • 2-3 с.л. пресята пудра захар
  • няколко филийки ягоди и праскова или нектарина


1.Загрейте предварително фурната на 200 градуса.Намажете с мазнина тавичка с размери 33/23 см и я застелете с хартия за печене.

2.Сложете яйцата и захарта в голяма купа и ги рабийте с електрически миксер,докато сместа стане много гъста и светла и оставя следи по повърхността,когато вдигнете бъркалките.(Ако разбивате с тел ,поставете купата в/у съд с почти вряща вода,като внимавате водата да не докосва дъното на купата.)

3.Пресейте половината брашно в/у разбитата сме и разбъркайте внимателно с метална лъжица.Пресейте отгоре останалото брашно заедно с хладка вода.

4.Изсипете сместа в готовия съд и внимателно я разклатете за да се разпредели равномерно  по ъглите.Печете 10-12 минути, докато пандишпанът се надигне добре,стане бледо златист и възвръща формата си,когато се натисне леко с пръст.

5.Обърнете сладкиша в/у лист хартия за печене,малко по-голям от пандишпана.Отстранете застланата хартия.Подрежете твърдите краища на пандишпана с остър нож и отбележете черта на разстояние 2,5 см от единия от по късите краища ( така ще бъде по лесно да се навие пандишпанът ).

6.Навийте го откъм късата страна с хартията навътре и го поставете с ръба отдолу да изстива.

7.Когато пандишпанът се охлади,внимателно го развийте и отсранете хартията.Разбийте сметаната с ваниловата есенция ,докато стане на мек сняг, а след това прибавете киселото мляко.Разстелете тази смес в/у пандишпана, като оставите ненамазан ръб по 1 см от всички страни.Разпределете плодовете в/у сметаната.Навийте внимателно пандишпана и го сложете с ръба надолу в чиния за сервиране.

8.Поставете ивици кухненска или пергаментова хартия с ширина по 2 см диагонално на равно разстояние една от друга, а след това ги поръсете с пудра захар.Отстранете внимателно хартията, за да получите шарка на райета.Украсете с допълнителното количество плодове.Дръжте рулото в хладилник,докато стане готово за сервиране.Този класически пандишпан не е подходящ за съхранение и е най-добър,когато се консумира в деня на приготвяне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар