сряда, 3 октомври 2012 г.

Тиквен кекс

За 16 порции

  • 1 1/2 ч.ч. масло, размекнато
  • 2 3/4 ч.ч. захар
  • 6 яйца
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 3 ч.ч. обикновено брашно
  • 3/4 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1/4 ч.ч. смлян карамфил
  • 1 ч.ч. варена тиква

За ореховия сос:

  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. пълномаслена течна сметана
  • 1/4 ч.ч. царевичен сироп
  • 2 с.л масло
  • 1/2 ч.ч. смлени орехи
  • 1/2 ч.л. ванилова есенция

1. Разбийте в голяма купа маслото и захарта до получаване на пухкава и лека смес.Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко разбивате добре.Сложете ванилията.Разбъркайте брашното,канелата,солта,бакпулвера,джинджифила и карамфила: добавете ги към кремообразната смес,като редувате с тиквата и бийте само, докато се смесят.

2. Сипете в две намаслени и набрашнени форми за хляб с размери 23/13/7,5 см. Печете на 180 градуса 65- 70 минути или докато забодената в средата клечка за зъби излезе чиста.Оставете ги във формите 10 минути, преди да ги извадите в/у скара да изстинат докрай.

3. За соса смесете в тенджера захарта,сметаната,царевичния сироп и маслото.Сложете да заври на средна температура, като не спирате да бъркате. Намалете котлона, варете и бъркайте още 5 минути.Махнете от печката добавете орехите и ванилията.Поднесете соса топъл в/у кекса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар