четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Тиквен пай

За 16 порции



  • 750 г парче от тиква
  • 1 с.л олио
  • 175 г захар мусковадо
  • 250 г маскарпоне
  • 2 яйца
  • 1 ч.л настъргано индийско орехче
  • 1 препълнена ч.л. смляна канела
  • 1 препълнена ч.л. смлян джинджифил
  • 3 с.л кленов сироп и още малко за поднасяне
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • 2 х 400 г пакета тесто за десерти
  • брашно за разточване
  • шепа орехови ядки, едро натрошени
  • пудра захар и разбита сметана за поднасяне
  • мляко за намазване


1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Нарежете тиквата на едри парчета, намажете я с олио и я изпечете в тавичка за около 35 мин или докато омекне.

2. Когато изстине, махнете кората и сложете тиквата в кухненския робот със захарта, маскарпонето и подправките. Разбийте на гладка смес, добавете яйцата, кленовия сироп, ванилията и 1/4 ч.л. сол. Разбийте отново.

3. Омесете две трети от единия пакет тесто на голяма топка и го разточете върху набрашнена повърхност, така че да покрие дъното и стените на 23-см тавичка за тарти. Сложете го в нея, така че краищата да стърчат извън стените. Изсипете плънката върху тестото и внимателно поставете тавичката в печката. Печете 20 мин.

4. Междувременно разточете останалото тесто на правоъгълник с размери 16 х 30 см и го нарежете на ивици с широчина около 2 см. В набрашнена тава преплетете ивиците, за да получите решетка, достатъчно голяма да покрие пая, и я приберете в хладилника.

1 коментар:

  1. Замених също маскарпонето с извара,по евтино и по диедично,а вкуса си е все така свеж!!!

    ОтговорИзтриване