За 16 порции
- 750 г парче от тиква
- 1 с.л олио
- 175 г захар мусковадо
- 250 г маскарпоне
- 2 яйца
- 1 ч.л настъргано индийско орехче
- 1 препълнена ч.л. смляна канела
- 1 препълнена ч.л. смлян джинджифил
- 3 с.л кленов сироп и още малко за поднасяне
- 1 ч.л ванилов екстракт
- 2 х 400 г пакета тесто за десерти
- брашно за разточване
- шепа орехови ядки, едро натрошени
- пудра захар и разбита сметана за поднасяне
- мляко за намазване
1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Нарежете тиквата на едри парчета, намажете я с олио и я изпечете в тавичка за около 35 мин или докато омекне.
2. Когато изстине, махнете кората и сложете тиквата в кухненския робот със захарта, маскарпонето и подправките. Разбийте на гладка смес, добавете яйцата, кленовия сироп, ванилията и 1/4 ч.л. сол. Разбийте отново.
3. Омесете две трети от единия пакет тесто на голяма топка и го разточете върху набрашнена повърхност, така че да покрие дъното и стените на 23-см тавичка за тарти. Сложете го в нея, така че краищата да стърчат извън стените. Изсипете плънката върху тестото и внимателно поставете тавичката в печката. Печете 20 мин.
4. Междувременно разточете останалото тесто на правоъгълник с размери 16 х 30 см и го нарежете на ивици с широчина около 2 см. В набрашнена тава преплетете ивиците, за да получите решетка, достатъчно голяма да покрие пая, и я приберете в хладилника.
Замених също маскарпонето с извара,по евтино и по диедично,а вкуса си е все така свеж!!!
ОтговорИзтриване