- 125 г брашно
- 2 ч.л. кристална захар
- 1 яйце, разбито
- 1 с.л. разтопено безсолно масло
- 150 мл полуобезмаслено прясно мляко
- 4 ч.л. слънчогледово олио
За сервиране
- 100 г боровинки
- 1 ч.л. течен мед
- 100 г малини
- 200 г крема сирене
1. Разбъркайте брашното и захарта в купа.Направете кладенче в средата и сложете яйцето в него, разтопеното масло и малко пр. мляко.Разбъркайте постепенно брашното с течните съставки и сипвате останалото пр. мляко постепенно, за да получите гъсто, гладко тесто.
2. Загрейте голям плитък съд във фурната на ниска температура, изключете я и застелете съда с кухненска кърпа. Сгорещете на умерен огън тиган за печене или голям, тежък тиган за пържене и го намажете с 1 ч.л. олио.
3. С десертна лъжичка сипвайте тестото откъм върха( вместо отстрани на лъжичката), за да направите малки кръгли палачинки. Според размера на тигана, ще може да пържите по 4-6 наведнъж, но не забравяте да оставяте пространство около тях, за да можете да ги обръщате. Пържете ги около 2 минути, докато почти стегнат и по повърхността се разпукат балончета. Отдолу трябва да са златисто кафяви.
4. Обърнете палачинките с нож със заоблено острие и ги пържете още 1-2 минути, докато станат златистокафяви и от другата страна. Прехвърлете ги в подготвения съд, покрийте ги с кухненската кърпа и ги запазете топли, докато приготвите останалите. Преди всяка нова партида мажете тигана с 1 ч.л. олио.
5. Разбъркайте меда и боровинките в купа. Сипете малините и леко намачкайте плодовете, като оставите част от тях цели. Сервирайте палачинките топли с горските плодове и крема сиренето.