четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Портокалов мус

Един изключително свеж десерт...
Горещо го препоръчвам...


 Продукти
  • 4 листа желатин
  • кората от 3 портокала и сокът от 2
  • 4 яйца, белтъци и жълтъци отделно
  • 100 г кафява захар
  • 2 с.л Grand Marnier или друг ликьор
  • 300 мл сметана
За карамелизираните портокали
  • 50 г кафява захар
  • 3 портокала, на парченца, почистени от ципите
  • Начин на приготвяне
  • умерено лесно
  • в посоченото време за подготовка не е включено времето, необходимо за стягане на муса ; без топлинна обработка
1. Накиснете желатина в студена вода, докато поомекне и загрейте портокаловия сок в микровълнова фурна за 1 мин. Изстискайте желатина, разтворете го в сока и оставете сместа да изстине.

2. Разбийте жълтъците, захарта и портокаловата кора на водна баня за 10 мин на гъста пяна. Свалете от съда с вода и бъркайте сместа, докато изстине.

3. Сложете желатиново-портокаловата смес и ликьора при яйчената и разбъркайте. В отделни купи разбийте белтъците и сметаната на твърда пяна, след което ги пресипете при другите съставки. Разбъркайте внимателно и разпределете сместа в 8 коктейлни чаши. Охладете кремовете, докато стегнат. Покрити издържат до 2 дни.

4. Около два часа преди да поднесете, направете карамелизираните портокали. Загрейте захарта с 2 с.л. вода в тенджерка и когато се разтвори, усилете огъня. Когато сместа започне да пожълтява, добавете портокаловите парчета и ги оваляйте добре в карамела. Оставете ги да изстинат, след което сложете по две-три парчета и малко сос във всяка чаша с мус. Поднесете с хрупкави бисквитки.

                                  Забавлявайте се !!!!! :))))))))))))
               

сряда, 2 ноември 2011 г.

 Това е вторият вариант на банановия кекс.

 В рецептата има кленов сироп,аз лично не можах да намеря, за това използвах захарен сироп,с който напоих кекса.Вкъщи имаше сладко,наречено желе от дюли,представлява много сгъстена захарна консистенция с аромат на дюли.Аз използвах това като го разредих с вода на котлона,много хубаво захароса и стегна кекса.Както казах и с обикновен захарен сироп ще се получи.

Продукти:


  • 100 г меко масло и малко за намазване
  • 8 с.л кленов сироп и още малко за поднасяне
  • 3 узрели банана и 1 презрял
  • 200 г захар 
  • 4 яйца
  • семената от 2 шушулки ванилия
  • 200 г самонадигащо се брашно и допълнително
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 100 г смлени бадеми
  • 1 ч.л сода бикарбонат
  • 200 г кисело мляко


1. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Намажете 20-сантиметрова квадратна форма за кекс с масло и я покрийте с хартия за печене. Излейте вътре половината от сиропа и намажете добре дъното. Разполовете трите узрели банана по дължина и ги сложете във формата със срезовете надолу.

2. Разбийте маслото, захарта, яйцата, ванилията и презрелия банан с миксер. Добавете брашното и бакпулвера, смлените бадеми, содата, а накрая и киселото мляко и разбъркайте. Изсипете сместа в тавата, като внимавате да не разместите бананите. Печете 45 мин до 1 ч, докато при пробиване с дървено шишче, то излезе само с полепнали по него влажни трохи. Надупчете целия десерт с шишчето и залейте с останалия кленов сироп. Оставете го да се напои няколко мин и внимателно го обърнете върху плато за поднасяне. Поръсете го с още сироп отгоре, нарежете го и го предложете горещ.


понеделник, 31 октомври 2011 г.

кекс с банани

                                                                            Нека започнем от декорацията.Това,което виждате на картинката са карамелизирани банани.Как се прави карамела:
 На всеки 60 гр. захар се прибавя 1 с.л. вода.Като предварително захарта ,която  сме предвидили се навлажнява.След като карамелът получи приятно златист цвят прибавяме бананите ,след което се разпределят в/у кекса.


         Втори вариант: С глазура ,приготвя се с 150гр.шоколад,който се разтапя на водна баня , към разтопеният шоколад се прибавя 150мл. бита сметана.Получената смес се разпределя в/у кекса,след което се покрива със сухи банани(продават се във всеки супермаркет),трябват ви около 50-60 гр.


Продукти: 



  • 100 мл олио 
  • 175 г захар 
  • 175 г брашно 
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2ч.л. сода
  • 4 с.л. какао на прах
  • 15о г шоколад(настърган)
  • 25о г много зрели банани
  • 3 яйца(разделени белтък-жълтък)
  • 50 мл. пр. мляко.

1.Загрейте фурната на 160 градуса.На мазнете и застелете с хартия за печене, тавичка с диаметър 21см.( дори да е по-голяма няма проблем ,просто височината на кекса ще е по малка),така че да се подава около 2 см. над ръба.

 2.В голяма купа смесете захарта,брашното,какаото,шоколада,содата,бакпулвера.
Намачкайте банана в друга купа и добавете едно цяло яйце и два жълтъка,а след това олиото и млякото.


3.Разбийте белтъците на сняг.Объркайте банановата със сухата смес,добавете 1/2 от белтъците,бъркайте бавно,а след това прибавете и другата половина.


4.Внимателно изсипете и печете 1ч. и 15 мин( все пак зависи от фурната.ВНИМАВАЙТЕ да него препечете,защото ще стане сух,ако се случи може да го напоите с някакъв захарен сироп).


                                                 Приятно готвене от мен!!!