Сладкарски СОСОВЕ



                 Сос от горски плодове


  В тенджера загрейте 300 гр. горски плодове( пресни или замразени) с 2-3 с.л. захар.Разбърквайте с лъжица докато се получи хомогенна смес.Оставете да с
е охлади добре.
 Една лесна рецепта за сос,с който можете да обогатите не само вкуса на вашия десерт, но и да постигнете впечатляващ вид.
За 320 мл. сос










  Концентриран плодов сос


В миксер прибавете 500 гр. ягоди,заедно с 1 с.л. пудра захар и ги разбийте добре.След ,което можете да прекарате соса през цедка за да отстраните останалите парченца.
Този сос може да се направи от киви ,манго,боровинки,малини.
За 150 мл. сос






                                  Маслен сос


В тенджерка разтопете 75 гр. масло, една чаша захар
и 90 мл. сметана.Бъркайте, докато маслото и захарта се
 разтопят добре.Оставете да покъкри около 2 минути.
За 180 мл. сос




          Сос  ''шоколад''


В тенджерка сложете 120 мл. сметана,30 мл. масло,
1 с.л. нишесте, 200 др. разтопен шоколад.Бъркайте
на слаб огън докато се получи хомогенна смес.Соса 
се сервира топъл или на стайна температура.
За 250 мл. сос




                 Сос ''мармалад''


В тенджерка сложете 120 гр. мармалад по ваш вкус,
120 мл. вода и 1 с.л. настъргана кора от лимон.Бъркайте,
докато заври соса и смени цвета си.Оставете да къкри за около 10 минути.
За 250 мл. сос





                              ZABAIONE


На водна баня разбийте 4 жълтъка,30 гр. захар и 60 гр. нишесте
2 с.л. шери  или друго сладко вино.С миксер разбийте сместа за около 5 минути,докато се получи пухкав крем.Трябва да се сервира бързо,защото сместа не е издръжлива.
За 420 мл. сос


                                Crema Inglese


Разбийте 3 жълтъка с 2 с.л. захар за около 3 минути . В  тенджера загрейте 180 мл. мляко без да завира,
прибавете жълтъците, докато разбърквате за около 5 минути.Важно е сместа да не заври ,защото може да се пробие.Прибавете есенция ванилия.
За 210 мл. сос



1 коментар: