Продукти:
- 80 г амарети
- 160 г брашно
- 1 ч.л. набухвател
- щипка сол
- 30 г захар
- 1 яйце
- 100 г масло
за крема:
- 6 портокал
- 500 г мека извара
- 6о г захар
- 40 г нишесте
- 3 яйца
- сокът на един лимон
за горния слой:
- 20 г нишесте
- 40 г захар
- амарети за украса
Начин на приготвяне:
1.Натрошете амаретите .Смесете брашното с набухвателя и ги пресейте в купа заедно със солта.Прибавете захарта,яйцата,маслото и амаретите.Разбъркайте добре с миксер.
2.Готовото тесто увийте в стреч фолио и го оставете в хладилника за час.С вече охладеното тесто покрийте дъното и стените на едно тортиера с 26 см диаметър.Изпечете кората в загрята фурна на 180 градуса за около 12 минути и оставете да се охлажда.
3.Измийте портокалите и настържете кората.Разрежете ги на половина ,отстранете белите части.Нарежете ги на дребни парченца.
Към изварата прибавете портокаловата кора,захарта,захарта,нишестето,лимоновия сок.
4.Излейте крема във формата и запечете отново за 30 мин. на 180 градуса.След изпичане оставете да изстине за около 10-15 минути.
Смесете нишестето и 5о мл.портокалов сок на котлона,прибавете и захарта,след като заври прибавете парченцата портокал,докато разбърквате.Махнете тенджерата от огъня,след като изстине покрийте вече изпечения кейк.Украсете с амаретите.
За бисквитената кора
- 85 г горещо разтопено масло
- 14 броя шоколадови бисквити от пълнозърнесто брашно
За чийзкейка
- 900 г пълномаслено крема сирене
- 200 г захар
- 4 с.л. какао
- 2 пакетчета ванилия
- 3 с.л ликьор Tia Maria
- 3 големи яйца
- 280 мл заквасена сметана
- 100 г черен шоколад с вкус на кафе
- 2 с.л. прясно мляко
- 280 мл гъста сметана
- шоколадови стружки, за украса
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180°C (160°C с обдухване). Застелете с хартия за печене основата на разглобяема форма за кекс (с диаметър 25 см). Разбъркайте разтопеното масло с натрошените бисквити, докато се смесят хубаво. Изсипете сместа на дъното на формата, като добре я притиснете. Запечете я за 10 мин.
2. Увеличете температурата до 240°C (220°C с обдухване). Разбийте крема сиренето и захарта с електрически миксер, докато получите гладка и кремообразна смес. След това добавете какаото, ванилията, ликьора, яйцата, заквасената сметана и половината от разтопения шоколад и разбийте добре. Смесете остатъка от разтопения шоколад с достатъчно количество мляко, така че да добие консистенция на сос и го оставете настрана, докато дойде време за украсата.
3. Сложете малко разтопено масло върху парче кухненска хартия и намажете стените на формата. Изсипете вътре сместа с крема сиренето и загладете повърхността. Печете 10 мин, след което намалете температурата на 110°C (90°C с обдухване) и печете още около 25-30 мин. Пълнежът трябва да се втвърди, но в центъра да остане малко по-мек (като желе). Изключете фурната, отворете я мъничко и оставете чийзкейка вътре да изстине за около 2 часа. После го сложете в хладилника, докато дойде време да сервирате.
4. За украсата на чийзкейка – внимателно го извадете от формата и махнете хартията за печене от основата му. Разбийте сметаната, докато леко се сгъсти, след което я нанесете на вълнички върху чийзкейка и го полейте с шоколадовия сос. С дръжката на лъжица размесете соса със сметаната – така ще направите още вълнички. Сервирайте или както си е, или го поръсете с шоколадови стружки, в случай че сте си приготвили.
КАК ДА ПРИГОТВИТЕ ШОКОЛАДОВИ СТРУЖКИ?
Вземете голямо парче шоколад и обикновена белачка и започнете да стържете по гладката част на шоколада надолу, така че стружките да отхвърчат навън.
Продукти:
- 460 г круши
- 100 г амаретти
- 150 г брашно
- 2 ч.л. набухвател
- 175 г захар
- 2 п. ванилия
- щипка сол
- 4 яйца
- 150 г меко масло
- 500 г мека извара
- 3 с.л. какао
- 30 г меко масло
Начин на приготвяне:
1.Нарежете крушите на резенчета и ги сварете в захарен сироп, докато омекнат.Амаретите счукайте в найлонова торбичка.
2.Смесете брашното и набухвателя и ги пресейте в купа.Прибавете захарта,ванилията,солта,яйцата и маслото.Разбийте добре с миксер,докато получите гладко и хомогенно тесто.Разделете тестото на две части.Първата част смесете с изварата,втората смесете с какаото.
3.Какаовото тесто разпределете равномерно в тортиера,която предварително сте намазнили.След което поръсете от горе 2/3 от амаретите,от горе разпределете тестото с изварата.Разпределете крушите и поръсете с останалите амарети.
4.Пече се на предварително загрята фурна на 160 градуса за около 50-60 минути.
Продукти:
- 250 г сухи бисквити
- 125 г разтопено масло
- 500 г мека извара
- 90 г захар
- 3 с.л. настъргана лимонена кора
- 2 с.л. сок от лимон
- 2 леко разбити яйца
- 125 мл кокосово мляко
- 250 г сироп и парценца
- ананас( може и от консерва)
- кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
1.В блендер сложете бисквитите и ги натрошете.Омесете ги с маслото.
В намазнена тортиера разпределете бисквитеното тесто по дъното и стените равномерно. Оставете тортиерата в хладилника за 30 мин. да се стегне.
Парченцата ананас и сиропа разпределете върху основата на кейка.
2.За крема: с миксер разбийте изварата и захарта,настърганата кора и сока от лимон.Прибавяйте по едно яйце докато разбърквате и накрая кокосовото мляко.Разбъркайте добре за да се получи хомогенна смес ,след което получения крем разпределете равномерно в тортиерата.
3.Загрейте фурната на 160 градуса и изпечете кейка за 45-50 минути.Оставете да се охлади добре преди да сервирате.Може да се украси с различни тропични плодове по ваш вкус,както и да поръсите с кокосови стърготини
:)))))))))))))))
Чийзкекейк може да се приготвя с крема сирене,качествена извара, заквасена сметана, маскарпоне.
Може дори да се смесят няколко продукта от горе споменатите . Изключително важно е продуктите да са качествени,затова ако решите да приготвите този вид десерт не пестете пари.
Може да се комбинира с всякакви плодове.
Ако вие интересно ще споделя малко история свързана с десерта:
Историята на... Кекс и чийзкейк
В древна Гърция подобни сладки пити се наричали “плакус” – дума, която означава и “плосък”. Приготвяли се предимно от ядки и мед. Подобни малки сладкиши били поднасяни на първите олимпийски игри, провеждани на остров Делос пред 776 г. пр. н.
Римляните приготвяли друг вид плосък кекс, които се наричал “сатура” – той се състоял от пшеничено брашно и зехтин и бил много по-вкусен и засищащ. Със сирене се приготвяли два вида печива – “плацента” – солен пирог и “либум” – сладкия му аналог, от който е произлязъл днешният чийзкейк. Либумът се поднасял като дар на боговете на рождени дни (освен собствения, римляните празнували и рождените дни на града и на императора). Този обичай е запазен и до днес в традицията на рождените дни да се поднася торта.
Приготвянето на “либум” е описано от Марк Порций Катон (234 – 149 г. пр. н. е.) в теоритичния си труд “За земеделието”. Според него върху подложка от тесто, замесено с вода и яйце, се насипва слой от натрошено меко сирене, смесено с мед и ядки. Този сладкиш се покрива с гореща керемида и се пече върху въглените в огнището.
Авторът на книгата “Лудостта чийзкейк” Джон Сегрето открива основната рецепта на този специалитет в кулинарната препоръка на гръцкия писател Атенай от 230 г. сл. н. е.: “Взимаш сирене и го стриваш, докато стане меко. Поставяш го върху медна решетка, прибавяш мед и го посипваш с пшеничено брашно. Загряваш го, обръщаш го и го охлаждаш”.
Римляните, които завоювали нови земи, пренесли със себе си рецептата на сладкиша в западните части на Европа и на Британските острови. Постепенно той станал популярен в Англия и Скандинавия, а сведения за приготвянето му се откриват в няколко документа от ХVІ век.
В една книга от епохата на Тюдорите, посветена на домашното стопанство, има съвет как да се приготви “тарта от сирене”: “Взимаш твърдо сирене и го нарязваш на парчета. Накисваш го във подсладено мляко за няколко часа. Когато омекне, го раздробяваш в хаванче, прецеждаш го и го смесваш с жълтъците на 6 яйца. Подправяш го със захар и сладко масло и го печеш.”
В днешни дни има стотици видове чийзкейк. Задължителна съставка остава само сиренето, което трябва да е меко. Най-използвани са “Крема”, “Нюшател” и “Рикота”.
За основата
- 200 г ронливи бисквити
- 50 г разтопено масло
За чийзкейка
- 600 г меко сирене
- 200 г сметана
- 1 ч.л ванилена есенция
- 175 г захар
- 2 с.л. брашно
- 2 яйца
За топинга
- 5 с.л сладко от малини без семките
- 300 г смесени плодове - малини, череши, червен касис и боровинки
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Намазнете продълговата форма за кекс и я застелете с хартия за печене. Смелете бисквитите на трохи. Добавете разтопеното масло и объркайте добре. Притиснете сместа на дъното на формата за кекс.
2. Разбийте мекото сирене, сметаната, ванилията и захарта на гладка смес, добавете яйцата и брашното и отново разбийте до гладко. Може да го направите на ръка или в кухненски комбайн. Излейте сместа във формата и загладете повърхността й с нож. Запечете във фурната за 10 мин, намалете температурата до 120°С (100°С с обдухване) и печете още 1 ч и 20 мин или докато стегне. Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстине вътре. След като изстине, го охладете.
3. За топинга разтопете сладкото в тенджерка на бавен огън с малко вода до гъст сироп. Оставете го да изстине. Преди да поднесете, поставете плодовете върху чийзкейка и поръсете с малиновия сироп.
А ако нямате време и случайно сте от Русе, може да си почъчате такъв чийзкейк от ресторант Империал