- 340 г обелена тиква, нарязана на кубчета
- 150 г течен мед плюс 2 ч.л. за глазиране
- 85 г стафиди
- 150 г пълнозърнесто брашно с бакпулвер
- 150 г бяло брашно с бакпулвер
- 2 ч.л. смлян бахар
- 150 г безсолно брашно,нарязано на кубчета
- 1 с.л. тиквено семе
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете форма за хляб с вместимост 900 г с форма за печене.
2. Сгответе на пара месестата част на тиквата или я сварете в малко количество вряща вода за 10 минути, докато стане крехка. Отцедете я и я намачкайте с ръчна преса за картофи. Прибавете меда и белите стафиди и разбийте добре.
3. Пресейте в купа пълнозърнестото и бялото брашно заедно с бахара и изхвърлете останалите в ситото трици. Втрийте маслото с върха на пръстите си , докато сместа заприлича на фина галета.
4. Прибавете сместа с тиквата и разбъркайте съставките добре с дървена лъжица. Прехвърлете сместа в подготвената форма и подравнете повърхността. Поръсете с тиквено семе. Печете хляба 50-60 минути, докато се надигне добре, стане златистокафяв и се втвърди.
5. Оставете хляба да изстине във формата за 10 минути и го извадете. Намажете го леко с двете ч.л. мед, докато е топъл. Този хляб е най- вкусен, когато се сервира леко топъл или в деня на приготвянето му.