събота, 29 октомври 2011 г.

Ммммммм,приятен аромат...

Здравейте.Как сте?В целият ми апартамент вече се носи приятния аромат на сладкиш,чиято рецепта ще споделя съвсем скоро.Стискайте ми палци да се получи :))))). Ще ви предложа няколко вариант,тъй като всеки човек си има собствен вкус ...Е, добре приготвям банановия сладкиш.Те всъщност са два вида.Единия е този на картинка,който е шоколадовия вариант.А този,който приготвям в момента е с цели банани в самата смес, с кисело мляко и ванилия..

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Крем карамел с тиква

                                                                                      


Необходими продукти:

  • 1 л. прясно мляко
  • 8 бр. яйца
  • 250гр. захар
  • 300гр. тиква
  • 2бр. ванилии

  Начин на приготвяне:


Яйцата се разбиват с 200гр. захар,до получаването на пяна,смесват се с млякото.Тиквата се обелва,сварява и пасира,прибавя се към яйцената смес заедно с ванилиите.Във формичка се слага по една с.л. захар и се карамелизира.Щом се втвърди карамела сместа се разпределя.Печесе на 180 градуса,на водна баня,около 30-40 минути.




        За декорация и поднасяне,могат да се ползват орехи,канела стафиди,бита сметана.Всичко е въпрос на вкус и въображение....

Тиквен пай

За 16 порции



  • 750 г парче от тиква
  • 1 с.л олио
  • 175 г захар мусковадо
  • 250 г маскарпоне
  • 2 яйца
  • 1 ч.л настъргано индийско орехче
  • 1 препълнена ч.л. смляна канела
  • 1 препълнена ч.л. смлян джинджифил
  • 3 с.л кленов сироп и още малко за поднасяне
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • 2 х 400 г пакета тесто за десерти
  • брашно за разточване
  • шепа орехови ядки, едро натрошени
  • пудра захар и разбита сметана за поднасяне
  • мляко за намазване


1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Нарежете тиквата на едри парчета, намажете я с олио и я изпечете в тавичка за около 35 мин или докато омекне.

2. Когато изстине, махнете кората и сложете тиквата в кухненския робот със захарта, маскарпонето и подправките. Разбийте на гладка смес, добавете яйцата, кленовия сироп, ванилията и 1/4 ч.л. сол. Разбийте отново.

3. Омесете две трети от единия пакет тесто на голяма топка и го разточете върху набрашнена повърхност, така че да покрие дъното и стените на 23-см тавичка за тарти. Сложете го в нея, така че краищата да стърчат извън стените. Изсипете плънката върху тестото и внимателно поставете тавичката в печката. Печете 20 мин.

4. Междувременно разточете останалото тесто на правоъгълник с размери 16 х 30 см и го нарежете на ивици с широчина около 2 см. В набрашнена тава преплетете ивиците, за да получите решетка, достатъчно голяма да покрие пая, и я приберете в хладилника.