събота, 29 октомври 2011 г.
Ммммммм,приятен аромат...
Здравейте.Как сте?В целият ми апартамент вече се носи приятния аромат на сладкиш,чиято рецепта ще споделя съвсем скоро.Стискайте ми палци да се получи :))))). Ще ви предложа няколко вариант,тъй като всеки човек си има собствен вкус ...Е, добре приготвям банановия сладкиш.Те всъщност са два вида.Единия е този на картинка,който е шоколадовия вариант.А този,който приготвям в момента е с цели банани в самата смес, с кисело мляко и ванилия..
четвъртък, 27 октомври 2011 г.
Крем карамел с тиква
Необходими продукти:
- 1 л. прясно мляко
- 8 бр. яйца
- 250гр. захар
- 300гр. тиква
- 2бр. ванилии
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с 200гр. захар,до получаването на пяна,смесват се с млякото.Тиквата се обелва,сварява и пасира,прибавя се към яйцената смес заедно с ванилиите.Във формичка се слага по една с.л. захар и се карамелизира.Щом се втвърди карамела сместа се разпределя.Печесе на 180 градуса,на водна баня,около 30-40 минути.
За декорация и поднасяне,могат да се ползват орехи,канела стафиди,бита сметана.Всичко е въпрос на вкус и въображение....
Тиквен пай
За 16 порции
- 750 г парче от тиква
- 1 с.л олио
- 175 г захар мусковадо
- 250 г маскарпоне
- 2 яйца
- 1 ч.л настъргано индийско орехче
- 1 препълнена ч.л. смляна канела
- 1 препълнена ч.л. смлян джинджифил
- 3 с.л кленов сироп и още малко за поднасяне
- 1 ч.л ванилов екстракт
- 2 х 400 г пакета тесто за десерти
- брашно за разточване
- шепа орехови ядки, едро натрошени
- пудра захар и разбита сметана за поднасяне
- мляко за намазване
1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Нарежете тиквата на едри парчета, намажете я с олио и я изпечете в тавичка за около 35 мин или докато омекне.
2. Когато изстине, махнете кората и сложете тиквата в кухненския робот със захарта, маскарпонето и подправките. Разбийте на гладка смес, добавете яйцата, кленовия сироп, ванилията и 1/4 ч.л. сол. Разбийте отново.
3. Омесете две трети от единия пакет тесто на голяма топка и го разточете върху набрашнена повърхност, така че да покрие дъното и стените на 23-см тавичка за тарти. Сложете го в нея, така че краищата да стърчат извън стените. Изсипете плънката върху тестото и внимателно поставете тавичката в печката. Печете 20 мин.
4. Междувременно разточете останалото тесто на правоъгълник с размери 16 х 30 см и го нарежете на ивици с широчина около 2 см. В набрашнена тава преплетете ивиците, за да получите решетка, достатъчно голяма да покрие пая, и я приберете в хладилника.
Абонамент за:
Публикации (Atom)