За 4 порции
- 500 г варена тиква
- 2 яйца
- 2/3 ч.ч. кафява захар
- 1 ч.ч. сметана
- 1 1/2 ч.л. подправки за тиквен пай
- 1/2 ч.л. сол
За заливката:
- 1/4 ч.ч. кафява захар
- 1/4 ч.ч. смлени орехи
- 1 с.л. масло,разтопено бита сметана и канела,по желание
1. Разбъркайте първите 6 съставки в голяма купа и бийте до получаване на хомогенна смес. Изсипете в 4 намаслени
чашки за крем карамел с вместимост 295 мл
.
2. Сложете чашките в тава.Напълнете я с вода и ги печете на 180 градуса 20 минути.
3. Разбъркайте кафявата захар, орехите и маслото в малка купа и поръсете в/у крема. Печете още 30-35 минути или докато пъхнете нож до средата и той излезе чист. Поднесете топли или студени.По желание украсете с бита сметана и канела. Съхранявай те в хладилника.
За 16 порции
- 1 1/2 ч.ч. масло, размекнато
- 2 3/4 ч.ч. захар
- 6 яйца
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 3 ч.ч. обикновено брашно
- 3/4 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. смлян джинджифил
- 1/4 ч.ч. смлян карамфил
- 1 ч.ч. варена тиква
За ореховия сос:
- 1 ч.ч. кафява захар
- 1/2 ч.ч. пълномаслена течна сметана
- 1/4 ч.ч. царевичен сироп
- 2 с.л масло
- 1/2 ч.ч. смлени орехи
- 1/2 ч.л. ванилова есенция
1. Разбийте в голяма купа маслото и захарта до получаване на пухкава и лека смес.Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко разбивате добре.Сложете ванилията.Разбъркайте брашното,канелата,солта,бакпулвера,джинджифила
и карамфила: добавете ги към кремообразната
смес,като редувате с тиквата и бийте само, докато се смесят.
2. Сипете в две намаслени и набрашнени форми за хляб с размери 23/13/7,5 см. Печете на 180 градуса 65- 70 минути или докато забодената в средата клечка за зъби излезе чиста.Оставете ги във формите 10 минути, преди да ги извадите в/у скара да изстинат докрай.
3. За соса смесете в тенджера захарта,сметаната,царевичния сироп и маслото.Сложете да заври на средна температура, като не спирате да бъркате. Намалете котлона, варете и бъркайте още 5 минути.Махнете от печката добавете орехите и ванилията.Поднесете соса топъл в/у кекса.
За 12 броя
- 2 ч.ч. обикновено брашно
- 1/3 ч.ч. захар
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1/4 ч. сол
- 1 ч.ч ( 227 г ) лимоново кисело мляко
- 1 яйце, леко разбито
- 1/4 ч.ч масло, разтопено
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 1 ч.ч. пресни или замразени боровинки
За глазурата:
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
1. Разбъркайте в голяма купа брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта, а в малка- киселото мляко, яйцето,маслото и лимоновата кора заедно със сухите съставки,докато се навлажнят и добавете боровинките.
2. Сипвайте пълни супени лъжици от тестото на 2,5 см в на маслена тава. Печете на 200 градуса15-18 минути или докато покафенеят леко. Разбъркайте съставките за глазурата и сипете на тънка струйка в/у топлите бисквити.
Забележка: Ако използвате замразени боровинки, не ги размразявайте преди употреба.