петък, 21 септември 2012 г.

Глазиран пандишпан с манго

За 8 порции

  • 1 узряло манго
  • 170 г кристална захар
  • 2 яйца леко разбити
  • 115 г натурално нискомаслено кисело мляко
  • 120 мл слънчогледово олио
  • настърганата на ситно кора на 1 зелен лимон
  • 170 г бяло брашно
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 30 г сушен кокос
  • 2 супени лъжици пудра захар,пресята


1.Загрейте фурната до 180 градуса.Намазнете дълбока,квадратна форма за кекс с диаметър 18 см с подвижно дъно или кръгла форма с диаметър 20 см и застелете дъното с хартия за печене.

2.Обелете мангото.Отделете месестата част от костилката,нарежете я на резени и ги подредете в подготвената форма.

3.Сложете в голяма купа кристалната захар,яйцата,олиото,киселото мляко и лимоновата кора и разбъркайте,докато се получи гладка смес.Пресейте отгоре брашното и бакпулвера,прибавете кокоса и разбъркайте.

4.Прехвърлете сместа във формата в/у резените манго и подравнете повърхността.Печете 50 минути,докато кекса стане златистокафяв и се втвърди.Ако покафенява бързо след 30 минути го покрийте с фолио.

5.Оставете кекса във формата около 15 минути,след това го обърнете в тавичката на грил със страната с мангото отгоре и махнете хартията.Поръсете го обилно с пудрата захар и го сложете в предварително загретия грил за 3-4 минути ,докато захарта се разтопи.Оставете го да изстине.

6.Прехвърлете кекса в чиния за сервиране.Можете да го съхранявате 2-3 дни в хладилник покрит с прозрачно фолио.

Други предложения:

-Вместо манго използвайте 2 узрели,твърди круши,почистени и нарязани.Заменете 3 супени лъжици от бялото брашно с кокосови старготини и добавете 30 г счукани орехи.

-За пандишпан с праскови и бадеми сложете в голяма купа 115 г размекнато безсолно масло, 115 г кафява захар,45 г пълнозърнесто брашно,45 г бяло брашно с бакпулвер,1 ч.л. бакпулвер,30 г смлени бадеми,2 яйца и 1 с.л. прясно мляко.Разбийте добре около 2 минути.Прехвърлете сместа в намазнена и застлана с хартия форма с подвижно дъно и диаметър 23 см.Разполовете и отстранете костилките на 3 узрели, твърди праскови.Обърнете ги с облите страни нагоре и срежете всяка на 6-7 резена,но не докрай.Наредете ги в/у тестото с нарязаната страна нагоре и печете според основната рецепта.


Чеснови бисквити със сирене


За 18 броя

  • 2 ч.ч. обикновено брашно
  • 3 ч.л. чесън на прах,на две части
  • 2 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. гранулиран пилешки бульон
  • 1/2 ч.ч готварска мазнина с аромат на масло
  • 3/4 ч.ч. настъргано синьо сирене
  • 1 ч.ч.н суроватка
  • 3 с.л. масло, разстопено


1.Разбъркайте в малка купа брашното,2 ч.л. чесън на прах,бакпулвера,содата и бульона с мазнината до получаване на ронлива смес и добавете сиренето.Разбъркайте със суроватката, докато се навлажни.

2.Сипвайте пълни с.л. от сместа на разстояние 2,5 см в намаслена тава.Печете на 230 градуса 10 минути.Разбъркайте маслото с останалия чесън и намажете с четка в/у бисквитите.Печете още 4 минути или до златистокафяво.Поднесете топли.

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Капучино мъфини

За кафения сос
( 1 ч.ч. крам )

  • 113 г крема сирене,нарязано на кубчета и      
  •         размекнато
  • 1 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. разтворимо кафе на гранули
  • 1/2 ч.л. ванилова есенция
  • 1/4 ч.ч. дребен полусладък шоколадов чипс


За мъфините
( 14 броя )

  • 2 ч.ч. обикновено брашно
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 2 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2  ч.л. сол
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. разтворимо кафе
  • 1/2 ч.ч. масло, разстопено
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 3/4 ч.ч. дребен полусладък шоколадов чипс


1.Разбъркайте продуктите за крема в кухненски блендер,затворете и миксирайте до получаване на хомогенна смес.Прехвърлете в малка купа, покрийте и сложете в хладилника до момента на сервиране.

2.Смесете в голяма купа брашното,бакпулвера,захарта,канелата и солта.В малка купа смесете и разбъркайте млякото и кафето до разтваряне на гранулите.Добавете яицето,ванилията и маслото и миксирайте.Разбъркайте заедно със сухите съставки,докато се овлажнят.Добавете шоколадовия чипс.

3.Напълнете 2/3 от намазнените или застлани чашки за мъфини.Печете 17-20 минути или докато клечката за зъби излезе чиста.Оставете мъфините 5 минути във формата преди да ги извадите.Поднесете ги с кафения крем.

Швейцарско руло с летни плодове

За 8 порции

  • 3 големи яйца
  • 115 г кристална захар
  • 115 г бяло брашно
  • 1 с.л. хладка вода


Пълнеж с летни плодове

  • 150 мл течна сметана
  • 1 ч.л. чиста ванилова есенция
  • 75 г натурално кисело мляко
  • 125 г ягоди, нарязани на филийки
  • 1 узряла праскова или нектарина


За украсата

  • 2-3 с.л. пресята пудра захар
  • няколко филийки ягоди и праскова или нектарина


1.Загрейте предварително фурната на 200 градуса.Намажете с мазнина тавичка с размери 33/23 см и я застелете с хартия за печене.

2.Сложете яйцата и захарта в голяма купа и ги рабийте с електрически миксер,докато сместа стане много гъста и светла и оставя следи по повърхността,когато вдигнете бъркалките.(Ако разбивате с тел ,поставете купата в/у съд с почти вряща вода,като внимавате водата да не докосва дъното на купата.)

3.Пресейте половината брашно в/у разбитата сме и разбъркайте внимателно с метална лъжица.Пресейте отгоре останалото брашно заедно с хладка вода.

4.Изсипете сместа в готовия съд и внимателно я разклатете за да се разпредели равномерно  по ъглите.Печете 10-12 минути, докато пандишпанът се надигне добре,стане бледо златист и възвръща формата си,когато се натисне леко с пръст.

5.Обърнете сладкиша в/у лист хартия за печене,малко по-голям от пандишпана.Отстранете застланата хартия.Подрежете твърдите краища на пандишпана с остър нож и отбележете черта на разстояние 2,5 см от единия от по късите краища ( така ще бъде по лесно да се навие пандишпанът ).

6.Навийте го откъм късата страна с хартията навътре и го поставете с ръба отдолу да изстива.

7.Когато пандишпанът се охлади,внимателно го развийте и отсранете хартията.Разбийте сметаната с ваниловата есенция ,докато стане на мек сняг, а след това прибавете киселото мляко.Разстелете тази смес в/у пандишпана, като оставите ненамазан ръб по 1 см от всички страни.Разпределете плодовете в/у сметаната.Навийте внимателно пандишпана и го сложете с ръба надолу в чиния за сервиране.

8.Поставете ивици кухненска или пергаментова хартия с ширина по 2 см диагонално на равно разстояние една от друга, а след това ги поръсете с пудра захар.Отстранете внимателно хартията, за да получите шарка на райета.Украсете с допълнителното количество плодове.Дръжте рулото в хладилник,докато стане готово за сервиране.Този класически пандишпан не е подходящ за съхранение и е най-добър,когато се консумира в деня на приготвяне.

сряда, 19 септември 2012 г.

Пай от сини сливи



За 6-8 порции

  • 4 ч.ч. нарязани пресни сини 
  •    сливи (около 680 г )
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. обикновено брашно
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1 сурова кора за дълбока форма за пай (23 см)


За заливката:

  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. обикновено брашно
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. смляно индийски орехче
  • 3 с.л. студено масло


1.В голяма купа напръскайте сливите с лимоновия сок.Смесете захарта,брашното,солта и канелата.Добавете сливите и ги оваляйте.Изсипете в/у кората за пая.

2.Разбъркайте в малка купа захарта,брашното,канелата,индийското орехче за заливката с маслото до получаване на ронлива смес.Поръсете в/у пълнежа.печете на 190 градуса 50-60 минути или докато пълнежът се разпени.През последните 20 минути покрийте ръба на пая с фолио,за да не се препече.Оставете да изстине в/у скара.


вторник, 18 септември 2012 г.

Еклеров десерт



За 12 порции

  • 1 ч.ч вода
  • 1/2 ч.ч. масло
  • 1 ч.ч. обикновено брашно
  • 4 яйца


За пълнежа:

  • 1 пакетче (227г) крема сирене,размекнато
  • 3 1/2 ч.ч. студено прясно мляко
  • 2 пакета (по 110 г ) полуготова смес за шоколадов пудинг


За заливката:

  • 3 1/2 ч.ч. бита сметана
  • по 1/4 ч.ч. шоколадова и карамелена заливка за сладолед
  • 1/3 ч.ч. смлени бадеми


1.Сложете водата и маслото на средна тмпература да кипнат в голяма тенджера.Добавете цялото количество брашно и бъркайте до оформяне на гладка топка.Махнете от котлона и оставете да престои 5 минути.Прибавете едно по едно яйцата,като след всяко разбивате.Продължете да разбивате до получаването на гладка и лъскава смес.

2.Разстелете в намазнена форма с размери 33/23/5 см.Печете на 200 градуса 30-35 минути или докато бухне и стане златисто кафяво.Извадете да изстине напълно в/у скара.

3.Разбийте на крем в купа крема сиренето,млякото и пудинговата смес.Разнесете в/у еклеровия блат.Сложете в хладилника за 20 минути.

4.Намажете с бита сметана и дръжте в хладилника до поднасяне.Напръскайте с шоколадовата и карамелената заливка и поръсете с бадемите.Съхранявайте в хладилник.


понеделник, 17 септември 2012 г.

Шоколадова торта без брашно



За 1 торта(16 парчета)

  • 4 яйца,с разделени белтъци и жълтъци
  • 10 с.л. масло
  • 1/2 ч.ч. захар, разделена на 2 части
  • 2 ч.л. ванилова есенция
  • 6 блокчета(по 28,3 г )полусладък 
  •    шоколадов ковертюр,натрошен
  • 3 блокчета(по 28,3 г)неподсладен 
  •    шоколадов ковертюр,натрошен
  • 1/4 ч.ч. ситно смлени орехи, печени
  •     


  •  шоколадов ганаш(стр.СладкарскиКРЕМОВЕ), 
  •      нарязани ягоди и прясна мента,по избор


1.Оставете яйцата на стайна температура за 30 минути.В тежка тенджере за сос разтопете на ниска температура маслото,половината от захарта, кувертюра, като бъркате постоянно.Охладете сместа.Разбийте в голяма купа жълтъците,докато се сгъстят и станат лимонено жълти,около 3 минути.Прибавете ванилията.Постепенно прибавете с разбъркване орехите и шоколадовата смес.

2.В малка купа и с чисти бъркалки разбийте белтъците на средна скорост до получаване на меки връхчета.Лъжица по лъжите прибавяйте останалата захар и бийте на висока скорост до получаването на твърди връхчета.Рзбъркайте малка част от белтъците с шоколадовата смес.Прибавете и останалите и разбъркайте внимателно.

3.Сипете сместа в 23 см разглобяема форма.Сложете я в плоска тава.Печете на 180 градуса 40-50 минути или докато забодената в средата клечка за зъби излезе с полепнали по нея влажни трохи.Оставете да изстине 20 минути в/у скара.Внимателно прокарайте нож по каищата на блата,махнете стените на формата и оставете да изстине докрай.По желание глазирайте с ганаш и декорирайте с ягоди и мента.

неделя, 16 септември 2012 г.

Хляб без глутен



За 1 хляб
(приблизително 15 филии)

  • 200 г кафяво оризово брашно
  • 200 г картофено брашно
  • 100 г соево брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 п. суха мая за лесно смесване,около 7 г
  • 1 1/2 ч.л. мед
  • 1 ч.л. зехтин екстра върджин
  • 400 мл хладка вода
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 ч.л. винена киселина


1.Пресейте в голяма купа оризовото,картофеното,соевото брашно и солта.Отделете на страна около една четвърт от сместа.Прибавете маята към останалата смес разбъркайте и направете кладенче в средата.

2.Сипете в него меда,зехтина и хладката вода.Смесете сухите съставки с течността и разбъркайте,за да получите гладко,гъсто тесто.

3.Покрийте купата с прозрачно фолио и я оставете 30 минути на топло ,за да се активизира маята.Към края на това време загрейте фурната до 200 градуса.

4.Смесете содата бикарбонат,винената киселина,запазената брашнена смес и я пресейте в/у тестото с маята.Разбъркайте добре,докатосместа започне да изглежда пенлива.Прехвърлете я в добре намазнена форма за хляб с незалепващо покритие с вместимост 900 г.

5.Печете хляба 25-30 минути,докато се стегне,стане хрупкав и златистокафяв.Извадете го от формата за да изстине.Можете да го съхранявате до 2 дни.Подходящ е за препечени филии.

Други предложения:

-За черн хляб без глутен използвайте само 50 г соево брашно и заместете картофеното с 200 г брашно от елда.Този хляб ще има тъмна кора и тъмна ,плътна и влажна среда.

-За хляб без глотен с вкус на царевица.заменете посочените в рецептата брашна с 200 г едро царевично,200 г фино царевично брашно и 100 г брашно от елда.Използвайте 360 мл  хладка вода.Този хляб има кора с по-светъл цвят и е леко напукан от горе.

-За хляб без глутен със златиста кора заменете посочените брашна с 200 г едро царевично брашно и 200 г смлян ориз.Използвайте 360 мл хладка вода.Този хляб има светлозлатиста,напукана кора и леко зърнеста консистенция.