За 8 порции
- 1 узряло манго
- 170 г кристална захар
- 2 яйца леко разбити
- 115 г натурално нискомаслено кисело мляко
- 120 мл слънчогледово олио
- настърганата на ситно кора на 1 зелен лимон
- 170 г бяло брашно
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер
- 30 г сушен кокос
- 2 супени лъжици пудра захар,пресята
1.Загрейте фурната до 180 градуса.Намазнете дълбока,квадратна форма за кекс с диаметър 18 см с подвижно дъно или кръгла форма с диаметър 20 см и застелете дъното с хартия за печене.
2.Обелете мангото.Отделете месестата част от костилката,нарежете я на резени и ги подредете в подготвената форма.
3.Сложете в голяма купа кристалната захар,яйцата,олиото,киселото мляко и лимоновата кора и разбъркайте,докато се получи гладка смес.Пресейте отгоре брашното и бакпулвера,прибавете кокоса и разбъркайте.
4.Прехвърлете сместа във формата в/у резените манго и подравнете повърхността.Печете 50 минути,докато кекса стане златистокафяв и се втвърди.Ако покафенява бързо след 30 минути го покрийте с фолио.
5.Оставете кекса във формата около 15 минути,след това го обърнете в тавичката на грил със страната с мангото отгоре и махнете хартията.Поръсете го обилно с пудрата захар и го сложете в предварително загретия грил за 3-4 минути ,докато захарта се разтопи.Оставете го да изстине.
6.Прехвърлете кекса в чиния за сервиране.Можете да го съхранявате 2-3 дни в хладилник покрит с прозрачно фолио.
Други предложения:
-Вместо манго използвайте 2 узрели,твърди круши,почистени и нарязани.Заменете 3 супени лъжици от бялото брашно с кокосови старготини и добавете 30 г счукани орехи.
-За пандишпан с праскови и бадеми сложете в голяма купа 115 г размекнато безсолно масло, 115 г кафява захар,45 г пълнозърнесто брашно,45 г бяло брашно с бакпулвер,1 ч.л. бакпулвер,30 г смлени бадеми,2 яйца и 1 с.л. прясно мляко.Разбийте добре около 2 минути.Прехвърлете сместа в намазнена и застлана с хартия форма с подвижно дъно и диаметър 23 см.Разполовете и отстранете костилките на 3 узрели, твърди праскови.Обърнете ги с облите страни нагоре и срежете всяка на 6-7 резена,но не докрай.Наредете ги в/у тестото с нарязаната страна нагоре и печете според основната рецепта.
За 18 броя
- 2 ч.ч. обикновено брашно
- 3 ч.л. чесън на прах,на две части
- 2 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. гранулиран пилешки бульон
- 1/2 ч.ч готварска мазнина с аромат на масло
- 3/4 ч.ч. настъргано синьо сирене
- 1 ч.ч.н суроватка
- 3 с.л. масло, разстопено
1.Разбъркайте в малка купа брашното,2 ч.л. чесън на прах,бакпулвера,содата и бульона с мазнината до получаване на ронлива смес и добавете сиренето.Разбъркайте със суроватката, докато се навлажни.
2.Сипвайте пълни с.л. от сместа на разстояние 2,5 см в намаслена тава.Печете на 230 градуса 10 минути.Разбъркайте маслото с останалия чесън и намажете с четка в/у бисквитите.Печете още 4 минути или до златистокафяво.Поднесете топли.
За кафения сос
( 1 ч.ч. крам )
- 113 г крема сирене,нарязано на кубчета и
- размекнато
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. разтворимо кафе на гранули
- 1/2 ч.л. ванилова есенция
- 1/4 ч.ч. дребен полусладък шоколадов чипс
За мъфините
( 14 броя )
- 2 ч.ч. обикновено брашно
- 3/4 ч.ч. захар
- 2 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 2 с.л. разтворимо кафе
- 1/2 ч.ч. масло, разстопено
- 1 яйце
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 3/4 ч.ч. дребен полусладък шоколадов чипс
1.Разбъркайте продуктите за крема в кухненски блендер,затворете и миксирайте до получаване на хомогенна смес.Прехвърлете в малка купа, покрийте и сложете в хладилника до момента на сервиране.
2.Смесете в голяма купа брашното,бакпулвера,захарта,канелата и солта.В малка купа смесете и разбъркайте млякото и кафето до разтваряне на гранулите.Добавете яицето,ванилията и маслото и миксирайте.Разбъркайте заедно със сухите съставки,докато се овлажнят.Добавете шоколадовия чипс.
3.Напълнете 2/3 от намазнените или застлани чашки за мъфини.Печете 17-20 минути или докато клечката за зъби излезе чиста.Оставете мъфините 5 минути във формата преди да ги извадите.Поднесете ги с кафения крем.
За 8 порции
- 3 големи яйца
- 115 г кристална захар
- 115 г бяло брашно
- 1 с.л. хладка вода
Пълнеж с летни плодове
- 150 мл течна сметана
- 1 ч.л. чиста ванилова есенция
- 75 г натурално кисело мляко
- 125 г ягоди, нарязани на филийки
- 1 узряла праскова или нектарина
За украсата
- 2-3 с.л. пресята пудра захар
- няколко филийки ягоди и праскова или нектарина
1.Загрейте предварително фурната на 200 градуса.Намажете с мазнина тавичка с размери 33/23 см и я застелете с хартия за печене.
2.Сложете яйцата и захарта в голяма купа и ги рабийте с електрически миксер,докато сместа стане много гъста и светла и оставя следи по повърхността,когато вдигнете бъркалките.(Ако разбивате с тел ,поставете купата в/у съд с почти вряща вода,като внимавате водата да не докосва дъното на купата.)
3.Пресейте половината брашно в/у разбитата сме и разбъркайте внимателно с метална лъжица.Пресейте отгоре останалото брашно заедно с хладка вода.
4.Изсипете сместа в готовия съд и внимателно я разклатете за да се разпредели равномерно по ъглите.Печете 10-12 минути, докато пандишпанът се надигне добре,стане бледо златист и възвръща формата си,когато се натисне леко с пръст.
5.Обърнете сладкиша в/у лист хартия за печене,малко по-голям от пандишпана.Отстранете застланата хартия.Подрежете твърдите краища на пандишпана с остър нож и отбележете черта на разстояние 2,5 см от единия от по късите краища ( така ще бъде по лесно да се навие пандишпанът ).
6.Навийте го откъм късата страна с хартията навътре и го поставете с ръба отдолу да изстива.
7.Когато пандишпанът се охлади,внимателно го развийте и отсранете хартията.Разбийте сметаната с ваниловата есенция ,докато стане на мек сняг, а след това прибавете киселото мляко.Разстелете тази смес в/у пандишпана, като оставите ненамазан ръб по 1 см от всички страни.Разпределете плодовете в/у сметаната.Навийте внимателно пандишпана и го сложете с ръба надолу в чиния за сервиране.
8.Поставете ивици кухненска или пергаментова хартия с ширина по 2 см диагонално на равно разстояние една от друга, а след това ги поръсете с пудра захар.Отстранете внимателно хартията, за да получите шарка на райета.Украсете с допълнителното количество плодове.Дръжте рулото в хладилник,докато стане готово за сервиране.Този класически пандишпан не е подходящ за съхранение и е най-добър,когато се консумира в деня на приготвяне.
За 6-8 порции
- 4 ч.ч. нарязани пресни сини
- сливи (около 680 г )
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. обикновено брашно
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. канела
- 1 сурова кора за дълбока форма за пай (23 см)
За заливката:
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. обикновено брашно
- 1/4 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. смляно индийски орехче
- 3 с.л. студено масло
1.В голяма купа напръскайте сливите с лимоновия сок.Смесете захарта,брашното,солта и канелата.Добавете сливите и ги оваляйте.Изсипете в/у кората за пая.
2.Разбъркайте в малка купа захарта,брашното,канелата,индийското орехче за заливката с маслото до получаване на ронлива смес.Поръсете в/у пълнежа.печете на 190 градуса 50-60 минути или докато пълнежът се разпени.През последните 20 минути покрийте ръба на пая с фолио,за да не се препече.Оставете да изстине в/у скара.
За 12 порции
- 1 ч.ч вода
- 1/2 ч.ч. масло
- 1 ч.ч. обикновено брашно
- 4 яйца
За пълнежа:
- 1 пакетче (227г) крема сирене,размекнато
- 3 1/2 ч.ч. студено прясно мляко
- 2 пакета (по 110 г ) полуготова смес за шоколадов пудинг
За заливката:
- 3 1/2 ч.ч. бита сметана
- по 1/4 ч.ч. шоколадова и карамелена заливка за сладолед
- 1/3 ч.ч. смлени бадеми
1.Сложете водата и маслото на средна тмпература да кипнат в голяма тенджера.Добавете цялото количество брашно и бъркайте до оформяне на гладка топка.Махнете от котлона и оставете да престои 5 минути.Прибавете едно по едно яйцата,като след всяко разбивате.Продължете да разбивате до получаването на гладка и лъскава смес.
2.Разстелете в намазнена форма с размери 33/23/5 см.Печете на 200 градуса 30-35 минути или докато бухне и стане златисто кафяво.Извадете да изстине напълно в/у скара.
3.Разбийте на крем в купа крема сиренето,млякото и пудинговата смес.Разнесете в/у еклеровия блат.Сложете в хладилника за 20 минути.
4.Намажете с бита сметана и дръжте в хладилника до поднасяне.Напръскайте с шоколадовата и карамелената заливка и поръсете с бадемите.Съхранявайте в хладилник.
За 1 торта(16 парчета)
- 4 яйца,с разделени белтъци и жълтъци
- 10 с.л. масло
- 1/2 ч.ч. захар, разделена на 2 части
- 2 ч.л. ванилова есенция
- 6 блокчета(по 28,3 г )полусладък
- шоколадов ковертюр,натрошен
- 3 блокчета(по 28,3 г)неподсладен
- шоколадов ковертюр,натрошен
- 1/4 ч.ч. ситно смлени орехи, печени
-
- шоколадов ганаш(стр.СладкарскиКРЕМОВЕ),
- нарязани ягоди и прясна мента,по избор
1.Оставете яйцата на стайна температура за 30 минути.В тежка тенджере за сос разтопете на ниска температура маслото,половината от захарта, кувертюра, като бъркате постоянно.Охладете сместа.Разбийте в голяма купа жълтъците,докато се сгъстят и станат лимонено жълти,около 3 минути.Прибавете ванилията.Постепенно прибавете с разбъркване орехите и шоколадовата смес.
2.В малка купа и с чисти бъркалки разбийте белтъците на средна скорост до получаване на меки връхчета.Лъжица по лъжите прибавяйте останалата захар и бийте на висока скорост до получаването на твърди връхчета.Рзбъркайте малка част от белтъците с шоколадовата смес.Прибавете и останалите и разбъркайте внимателно.
3.Сипете сместа в 23 см разглобяема форма.Сложете я в плоска тава.Печете на 180 градуса 40-50 минути или докато забодената в средата клечка за зъби излезе с полепнали по нея влажни трохи.Оставете да изстине 20 минути в/у скара.Внимателно прокарайте нож по каищата на блата,махнете стените на формата и оставете да изстине докрай.По желание глазирайте с ганаш и декорирайте с ягоди и мента.
За 1 хляб
(приблизително 15 филии)
- 200 г кафяво оризово брашно
- 200 г картофено брашно
- 100 г соево брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 п. суха мая за лесно смесване,около 7 г
- 1 1/2 ч.л. мед
- 1 ч.л. зехтин екстра върджин
- 400 мл хладка вода
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 2 ч.л. винена киселина
1.Пресейте в голяма купа оризовото,картофеното,соевото брашно и солта.Отделете на страна около една четвърт от сместа.Прибавете маята към останалата смес разбъркайте и направете кладенче в средата.
2.Сипете в него меда,зехтина и хладката вода.Смесете сухите съставки с течността и разбъркайте,за да получите гладко,гъсто тесто.
3.Покрийте купата с прозрачно фолио и я оставете 30 минути на топло ,за да се активизира маята.Към края на това време загрейте фурната до 200 градуса.
4.Смесете содата бикарбонат,винената киселина,запазената брашнена смес и я пресейте в/у тестото с маята.Разбъркайте добре,докатосместа започне да изглежда пенлива.Прехвърлете я в добре намазнена форма за хляб с незалепващо покритие с вместимост 900 г.
5.Печете хляба 25-30 минути,докато се стегне,стане хрупкав и златистокафяв.Извадете го от формата за да изстине.Можете да го съхранявате до 2 дни.Подходящ е за препечени филии.
Други предложения:
-За черн хляб без глутен използвайте само 50 г соево брашно и заместете картофеното с 200 г брашно от елда.Този хляб ще има тъмна кора и тъмна ,плътна и влажна среда.
-За хляб без глотен с вкус на царевица.заменете посочените в рецептата брашна с 200 г едро царевично,200 г фино царевично брашно и 100 г брашно от елда.Използвайте 360 мл хладка вода.Този хляб има кора с по-светъл цвят и е леко напукан от горе.
-За хляб без глутен със златиста кора заменете посочените брашна с 200 г едро царевично брашно и 200 г смлян ориз.Използвайте 360 мл хладка вода.Този хляб има светлозлатиста,напукана кора и леко зърнеста консистенция.