петък, 28 септември 2012 г.

Мъфини с шунка и горчица

За 14 броя

  • 1 2/3 ч.ч. обикнивено брашно
  • 1/3 ч.ч. царевично брашно
  • 1/4 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1-2 ч.л. суха горчица
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/8 ч.л. смлян карамфил
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. суроватка
  • 1/3 ч.ч. зеленчуково олио
  • 3 с.л. дижонска горчица
  • 1 ч.ч ситно нарязана шунка

1. Смесете първите 8 съставки в голяма купа, а в малка разбъркайте яйцата, суроватката, олиото и горчицата със сухите съставки, докато се навлажнят и прибавете шунката.

2. Напълнете 3/4 от намаслените форми за мъфини.Печете на 190 градуса 20-25 минути или докато клечката за зъби излезе чиста. Оставете мъфините 5 минути във формата преди да ги извадите.

сряда, 26 септември 2012 г.

Тройно шоколадов хляб

За 4 малки хлебчета

  • 1 1/2 ч.ч. дребен полусладък шоколадов чипс ,на две части
  • 1/2 ч.ч. масло,размекнато
  • 2/3 ч.ч. кафява захар
  • 2 яйца
  • 1 1/2 ч.ч. ябълково пюре
  • 2 ч.л. ванилова есенция
  • 2 1/2 ч.ч. обикновено брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол

 За глазурата:

  • 1/2 ч.ч. шоколадов полусладък чипс
  • 1 с.л. масло
  • 2-3 с.л. сметана 
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 1/4 ч.л. ванилова есенция
  • щипка сол

1. Разтопете 1 ч.ч. полусладък шоколадов чипс в купа за микровълнова фурна. Разбийте в голяма купа маслото и кафявата захар до получаване на пухкава смес. Добавете яйцата и разстопения шоколад и миксирайте. Сложете ябълковото пюре и ванилията. Разбъркайте брашното, бакпулвера, содата и солта, прибавете към кремообразната смес и миксирайте. Разбъркайте вътре останалия шоколадов чипс.

2. Сипете с лъжица в четири намаслени форми за хляб с размери 14,5/7,5/5 см. Печете на 180 градуса 35-40 минути или докато забодете в средата клечка за зъби и тя излезе чиста. Оставете ги за 10 минути във формите, преди да ги извадите в/у скара.

3. Разтопете шоколадовия шипс и маслото в малка тежка тенджера за сос и добавете сметаната. Махнете от котлона. Прибавете пудрата захар, ванилията и солта и разбъркайте. Сипете на тънка струя в/у още топлия хляб. Оставете да изстине.

вторник, 25 септември 2012 г.

Сметанова тарталета с цитруси

За 2 порции


  • 1/2 ч.ч. смлени ядки макадамия,печени
  • 3 с.л. захар
  • 2 с.л. обикновенно брашно
  • 2 с.л. обикновенно студено масло
  • 2 пакетчета ( по 85 г ) крема сирене,размекнато
  • 1/4 ч.ч. пудра захар
  • по 2 ч.л, сок от портокал,лимон и зелен лимон
  • по 1 ч.л. настъргана кора от портокал, лимон и зелен лимон

1. Смесете в блендер или кух.робот ядките,захарта и брашното.Затворете го и разбийте,докато се смесят добре.Добавете маслото и разбийте,докато получите едра ронлива смес.

2. Разстелете на дъното и по стените на две намаслени 10-сантиметрови форми за тарталети с разглобяемо дъно.Печете на 180 градуса 13-15 минути или до златистокафяво.Оставете да изстинат напълно.

3. Разбийте на крем крема сиренето.Добавете пудрата захар,соковете и корите на цитрусите и бийте до хомогенна смес.Сипете в корите.Сложете в хладилник поне за 1 ч.