За 14 броя
- 1 2/3 ч.ч. обикнивено брашно
- 1/3 ч.ч. царевично брашно
- 1/4 ч.ч. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1-2 ч.л. суха горчица
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. сол
- 1/8 ч.л. смлян карамфил
- 2 яйца
- 1 ч.ч. суроватка
- 1/3 ч.ч. зеленчуково олио
- 3 с.л. дижонска горчица
- 1 ч.ч ситно нарязана шунка
1. Смесете първите 8 съставки в голяма купа, а в малка разбъркайте яйцата, суроватката, олиото и горчицата със сухите съставки, докато се навлажнят и прибавете шунката.
2. Напълнете 3/4 от намаслените форми за мъфини.Печете на 190 градуса 20-25 минути или докато клечката за зъби излезе чиста. Оставете мъфините 5 минути във формата преди да ги извадите.
За 4 малки хлебчета
- 1 1/2 ч.ч. дребен полусладък шоколадов чипс ,на две части
- 1/2 ч.ч. масло,размекнато
- 2/3 ч.ч. кафява захар
- 2 яйца
- 1 1/2 ч.ч. ябълково пюре
- 2 ч.л. ванилова есенция
- 2 1/2 ч.ч. обикновено брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
За глазурата:
- 1/2 ч.ч. шоколадов полусладък чипс
- 1 с.л. масло
- 2-3 с.л. сметана
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 1/4 ч.л. ванилова есенция
- щипка сол
1. Разтопете 1 ч.ч. полусладък шоколадов чипс в купа за микровълнова фурна. Разбийте в голяма купа маслото и кафявата захар до получаване на пухкава смес. Добавете яйцата и разстопения шоколад и миксирайте. Сложете ябълковото пюре и ванилията. Разбъркайте брашното, бакпулвера, содата и солта, прибавете към кремообразната смес и миксирайте. Разбъркайте вътре останалия шоколадов чипс.
2. Сипете с лъжица в четири намаслени форми за хляб с размери 14,5/7,5/5 см. Печете на 180 градуса 35-40 минути или докато забодете в средата клечка за зъби и тя излезе чиста. Оставете ги за 10 минути във формите, преди да ги извадите в/у скара.
3. Разтопете шоколадовия шипс и маслото в малка тежка тенджера за сос и добавете сметаната. Махнете от котлона. Прибавете пудрата захар, ванилията и солта и разбъркайте. Сипете на тънка струя в/у още топлия хляб. Оставете да изстине.
За 2 порции
- 1/2 ч.ч. смлени ядки макадамия,печени
- 3 с.л. захар
- 2 с.л. обикновенно брашно
- 2 с.л. обикновенно студено масло
- 2 пакетчета ( по 85 г ) крема сирене,размекнато
- 1/4 ч.ч. пудра захар
- по 2 ч.л, сок от портокал,лимон и зелен лимон
- по 1 ч.л. настъргана кора от портокал, лимон и зелен лимон
1. Смесете в блендер или кух.робот ядките,захарта и брашното.Затворете го и разбийте,докато се смесят добре.Добавете маслото и разбийте,докато получите едра ронлива смес.
2. Разстелете на дъното и по стените на две намаслени 10-сантиметрови форми за тарталети с разглобяемо дъно.Печете на 180 градуса 13-15 минути или до златистокафяво.Оставете да изстинат напълно.
3. Разбийте на крем крема сиренето.Добавете пудрата захар,соковете и корите на цитрусите и бийте до хомогенна смес.Сипете в корите.Сложете в хладилник поне за 1 ч.