вторник, 3 април 2012 г.

Козунак със стафиди

Или на италиански Панетоне

ПРОДУКТИ:


  • 300 г брашно тип 500
  • 100 г масло
  • 75 г стафиди
  • 75 г захар
  • 25 мл краве прясно мляко
  • 3 яйца
  • 2/3 пакетче мая
  • 1/2 лимонова кора


ПРИГОТВЯНЕ:

1. Маята се размива в 1 каф.ч. хладка вода и се смесва с половината брашно

2. От тестото се прави топче

3. В голяма тенджера се сипват около 2 л хладка вода и се слага тестото, докато то изплува на повърхността

4. Другата половина от брашното се смесва с останалите съставки (сушените плодове трябва да са нарязани на кубчета)

5. След 20 мин сесмесват двете теста и всичко се размесва много добре

6. Висока цилиндрична форма (може и кутия от нескафе или сухо мляко)се намазва с масло и в нея се слага тестото

7. Слага се да втасва на топло за около 40 мин

8. Панетонето се намазва с разбито яйце и поръсва с едра захар

9. Пече се в умерена фурна (180 градуса) 30-40 мин.