петък, 23 декември 2011 г.

Терина с бял шоколад

Продукти:

  • малко олио за намазняване
  • 200 г натрошен бял шоколад
  • 570 мл пълномаслена сметана
  • 300 г черен шоколад, натрошен
  • 2 яйчни белтъка

Начин на приготвяне:

1. Намажете с олио правоъгълна форма за кекс, застелете я с фолио (мазнината ще му помогне да прилепне до стените) и застелете дъното с ивица хартия за печене. Внимателно разтопете белия шоколад на водна баня, махнете го от огъня и го оставете да поизстине. С миксер разбийте 200 мл от сметаната, докато започне да държи форма. Оставете я настрана и започнете тъмните слоеве.


2. Разтопете черния шоколад на водна баня и го оставете да поизстине за минута. Постепенно добавете към него останалата сметана, като бъркате постоянно до плътна, тъмна смес. Разбийте белтъците на сняг и добавете първо една трета от тях към шоколадовата смес. Объркайте добре и сложете останалите. 


3. Излейте половината тъмна смес на дъното на тавичката и загладете добре. Отгоре излейте бялата смес, загладете и завършете внимателно с останалата тъмна смес. Покрийте с фолио и охладете поне 2 часа. Ако оставите терината в хладилника по-дълго време, преди сервиране я подръжте на стайна температура, за да се поотпусне. 


4. За сервиране развийте терината, обърнете формичката върху широка чиния и освободете сладкиша от фолиото. Махнете също хартията за печене и поднесете с бисквити със звезден анасон.

сряда, 21 декември 2011 г.

Сладкиш с плодове

Продукти:
  • 225 г меко краве масло плюс малко за намазване
  • 100 г бланширани лешници, половината едно накълцани
  • 225 г захар
  • 225 г самонадигащо се брашно
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 175 г тиквички, едро настъргани
  • 1 ябълка, настъргана (около 85 г)
  • 250 г смес от сушени плодове

Начин на приготвяне:


1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намаслете дълбока форма за кекс с диаметър 20 см и я покрийте с хартия за печене. Сложете целите лешници и по 1 с.л. захар и брашно в кухненски робот и ги смелете колкото може по-ситно.


2. Добавете маслото, останалата захар, яйцата, ванилията, канелата, 1/4 ч.л. сол, останалото брашно и бакпулвера и разбийте на гладка смес. Махнете ножа и сложете в купата тиквичките, ябълката и сушените плодове.


3. Изсипете сместа във формата, загладете повърхността и поръсете с накълцаните лешници, като ги притиснете леко надолу. Печете 1 ч 10 мин, като след 45-ата мин покриете свободно формата с фолио, докато кексът се надигне и стане златист. Охладете за 20 мин и го извадете върху скара, докато изстине напълно.

вторник, 20 декември 2011 г.

Кейк с капини

Продукти:

  • 140 г смлени бадеми
  • 140 г краве масло, омекнало
  • 140 г кафява захар
  • 140 г самонадигащо се брашно
  • 2 яйца
  • 250 г къпини
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • 2 с.л филирани бадеми
  • пудра захар, за поднасяне

Начин на приготвяне:


1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Застелете с хартия за печене и намаслете 20-см разглобяема форма за кейк. Разбийте много добре в кухненския робот смлените бадеми, маслото, захарта, брашното, яйцата и ваниловия екстракт. 


2. Изсипете половината смес във формата и загладете повърхността й. Отгоре разпределете равномерно къпините и покрийте с втората половина от тестото. Загладете, поръсете с филираните бадеми и печете 50 мин до златисто. Охладете кейка, извадете го, поръсете го с пудра захар и поднесете.

понеделник, 19 декември 2011 г.

Чийзкейк с кайсии


Продукти:

  • 200 г чаени бисквити
  • 50 г краве масло, омекнало
  • 7 зрели кайсии
  • 2 листа желатин
  • 300 г бял шоколад плюс още за украса
  • 300 мл сметана
  • 250 г меко сирене
  • 85 г захар
  • 2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:


1. Смелете бисквитите на ситни трохи в кухненския робот. Намажете с масло основата и стените на плитка форма за сладкиш с диаметър 20 см. Разбъркайте трохите с останалото масло, изсипете ги във формата и ги натиснете към дъното и стените. Приберете в хладилника, докато приготвяте останалото.


2. Нарежете 3 от кайсиите на малки парченца. Накиснете желатина в купа с вода, колкото да го покрие, за 10 мин. Натрошете шоколада в друг съд със 100 мл от сметаната и го разтопете на водна баня, като периодично разбърквате. Спрете котлона, отцедете водата от желатина, прехвърлете го при шоколада и бъркайте до разтварянето му. Разбийте мекото сирене със захарта. Разбийте останалата сметана, докато бухне, и я разбъркайте със сиренето. Добавете шоколада и нарязаните кайсии. Изсипете сместа във формата и приберете в хладилник поне за 4 ч или до следващия ден.


3. Разрежете останалите кайсии на четвъртинки и ги подредете в тавичка със срезовете нагоре. Поръсете ги с пудра захар и ги запечете в грила за няколко мин, докато леко покафенеят. Охладете ги и ги подредете върху чийзкейка. Поръсете със стружки бял шоколад средата на сладкиша и поднесете.

неделя, 18 декември 2011 г.

Тарта с ягоди и лешници

За тестото:

  • 140 г брашно
  • 50 г смлени лешници
  • 100 г масло, на кубчета
  • 50 г захар
  • 1 жълтък

За плънката:

  • 250 г маскарпоне
  • 2 с.л пудра захар
  • 150 мл сметана
  • 450 г ягоди

За финиш:

  • 140 г мек карамел
  • 6 с.л. мляко
  • 85 г печени лешници, накълцани

Начин на приготвяне:


1. Загрейте фурната до 190°С (170°С с обдухване). Сложете брашното и млените лешници в кухненски комбайн и добавете маслото. Разбийте, докато сместа стане на ситни трохи, добавете захарта и смесете набързо. Сложете жълтъка, 1-2 с.л. студена вода и бийте до твърдо тесто.


2. Замесете тестото за кратко върху набрашнена повърхност, разточете го и застелете с него дъното и стените на разглобяема форма. С остър нож изрежете излишното тесто и го охладете във фризера за 15 мин. Застелете формата с хартия за печене и я напълнете със зърна за печене. Запечете за 15 мин, махнете хартията и зърната и запечете за още 5-7 мин до бледозлатисто.


3. В малка тенджерка сложете карамела и млякото и ги загрейте на бавен огън, като бъркате, докато карамелът се разтопи и получите гладък сос. Оставете го настрани.


4. Разбийте маскарпонето с пудра захарта, за да се отпусне. Разбийте сметаната, докато започне да държи форма, и я добавете към маскарпонето. Объркайте. Нарежете половината ягоди и ги добавете към сметаната. Освободете основата на тартата от разглобяемата форма и я поставете върху плато за сервиране. Намажете 2/3 от карамеления сос върху основата, а отгоре полейте със сметановото маскарпоне.


5. Нарежете останалите ягоди и ги поръсете върху пълнежа. Полейте с останалия карамелен сос и поръсете с лешници.