петък, 25 ноември 2011 г.

Портокалова торта

За тестото:

  • 175 г масло
  • 100 г захар
  • 250 г брашно
  • 25 г смлени бадеми
  • 1 яйце

За плънката:

  • 5 яйца
  • 200 г захар
  • 4 портокала
  • 140 мл гъста сметана
  • 140 г черен шоколад
  • ЗА КАРАМЕЛИЗИРАНАТА САЛАТА
  • 2 портокала
  • 200 г захар

1. Сипете маслото, захарта, брашното и бадемите в робот и ги разбийте до едри трохи. Продължавайте да разбивате и добавяйте по малко от яйцето, докато получите тесто (може да не ви трябва цялото яйце). Леко замесете тестото,  оформете го като блат, увийте го в прозрачно фолио и го оставете да се охлади 30 мин.


2. Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). Разточете тестото върху набрашнена повърхност и го разстелете във форма за тарта с падащо дъно (с диаметър 23 см). Оставете краищата да се подават извън формата. Покрийте тестото с хартия за печене, сипете върху него топчета за печене и го сложете в загрятата фурна за 20 мин. Махнете топчетата и продължете да печете още 10 мин до златисто. Оставете да изстине и намалете фурната на 150°C (130°C с обдухване).


3. За плънката разбийте добре яйцата и захарта, добавете сока от портокали и лимони, настърганите портокалови кори и сметаната и хубаво разбъркайте. Разтопете шоколада и щом основата за тартата изстине, изрежете висящите краища тесто и обилно я намажете с шоколад. Охладете, за да се втвърди шоколадът, добавете още един слой шоколад и пак оставете да се втвърди.


4. Върнете основата за тартата във фурната и изсипете вътре портокаловата плънка. Печете тартата 45-50 мин, докато плънката стегне, и оставете да изстине както си е във формата. Ако приготвяте десерта предварително, на този етап може да го сложите в хладилника за 24 часа.


5. За портокаловата салата разделете портокалите на парченца и отстранете ципата. Сложете настърганите кори в тенджерка с вода и като кипне, отцедете корите и ги оставете настрана. В тенджера разтопете захарта с малко вода и кипнете. Оставете да ври до кехлибареножълт карамел. Добавете портокаловите кори заедно с парченцата плод, докато карамелизираната захар е все още на котлона. Разклатете тенджерката за секунди и изсипете съдържанието й в купа. Извадете тартата в чиния за сервиране и я поръсете с малко сироп от портокаловата салата. Върху всяко отделно парче тарта сложете по 1-2 портокалчета, както и по малко от настърганите кори и сиропа. Поднесете остатъка от салатата отделно.

сряда, 23 ноември 2011 г.

Сочен портокалов слaдкиш

Продукти:

  • 100 г масло, разтопено, и малко за съда
  • 250 г самонадигащо се брашно
  • 140 г захар
  • 50 г какао
  • 1 ч.л бакпулвер
  • сокът и кората от 1 портокал
  • 3 яйца
  • 150 г мляко
  • 100 г млечен шоколад с портокал, натрошен
  • сметана или сладолед за поднасяне
  • За соса
  • 200 г захар
  • 25 г какао

 Начин на приготвяне:


1. Намаслете двулитров дълбок съд за печене и загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Кипнете вода. Сложете брашното, захарта, 50 г какао, бакпулвера, портокаловата кора и щипка сол в голяма купа. Разбийте портокаловия сок и останалата в сокоизстисквачката пулпа с яйцата, разтопеното масло и млякото и излейте сместа в купата при сухите съставки. Разбъркайте на гладка смес. Добавете натрошения шоколад, разбъркайте отново и изсипете сместа в съда за печене.

2. Смесете 300 мл гореща вода със захарта и какаото за соса и залейте тестото – не се притеснявайте, че на този етап десертът изглежда странно! Печете на средното ниво на фурната за 30 мин, докато сладкишът стегне и добие хрупкава коричка. Когато го разпределяте с лъжица в купички, ще откриете, че под тестото има наситен шоколадов сос. Поднесете веднага със сладолед или сметана.

вторник, 22 ноември 2011 г.

Шоколадово парфе

За 13-14 порции

  • 1 готов блат  
  • 600 г заквасена сметана
  • 100 мл подсладена сладкарска сметана
  • 200 г натурален шоколад
  • 1 1/2 пак. желатин
  • крем ,,ганаш''
1. Поради липсата на време, използвах 1 готов блат за торта. Купувам правоъгълните блатове на "Сладък път". Тънки са и са подходящи за парфета или вити торти. Сиропирам го с малко сок от компот или каквото ви е под ръка.

2. Приготвяме парфето като разбиваме до пухкавост сладкарската сметана. Към нея добавяме заквасената сметана.

3. Разтопяваме на водна баня шоколада и го добавяме към основната смес. Разбъркваме много добре с миксер, за да не се появят бучки.

4. Разтваряме желатина в студена вода, изчакваме 5 минути да набъбне, втечняваме го до готовност като внимаваме да не заври и го добавяме към сместа, като много добре разбъркваме.

5. Нареждаме блата в чиния, слагаме откопчаващ се тортен ринг и наливаме сместа. Охлаждаме за минимум 4 часа и сервираме. Отгоре украсяваме с шоколадов ганаш и плодчета физалис