За 20 бишкоти
- 50 г бланширани бадеми
- 1 голямо яйце
- 85 г кристална захар
- 140 г бяло брашно
- 1/2 ч.л. смляна канела
- 55 г сушени червени боровинки
1.Загрейте фурната до 180 градуса.Разстелете бадемите в тавичка и ги печете около 10 минути,докато леко покафенеят.Оставете ги да изстинат.
2.Разбийте в купа захарта и яйцето,за да получите много светла и гъста смес,която да оставя следа по повърхността ,когато вдигнете бъркалките.(Ако ползвате тел или ръчен миксер,поставете купата над съд с почти вряща вода и внимавайте внимавайте водата да не докосва дъното на купата.)
3.Пресейте брашното,бакпулвера и канелата в/у пергаментова хартия ,а след това я пресейте пак в/у яйцената смес.С голяма метална лъжица смесете пресятата смес с яйцената и добавете бадемите и червените боровинки.Ще получите стегнато тесто.
4.Прехварлете тестото в намазнена тава и го оформете с набрашнени ръце като гладка тухла с приблизителни размери 25/6/2 см.Печете формата 20-25 минути ,докато стане златистокафява.Оставете я да изстине 5 минути и я прехварлете в/у дъска за рязане.
5.С назъбен нош за хляб нарежете бишкотата диагонално на 20 резена.Наредете ги легнали в тавата и ги върнете във фурната.Печете 10-15 минути, докато станат златистокафяви.Оставете ги да изстинат 5 минути,след което ги извадете от тавата.Можете да съхранявате бишкотите в херметически затворен съд до 2 седмици.
Други предложения:
-Заменете боровинките със сушени череши или бели стафиди.
-За по силен бадемов вкус заменете канелата с 1/2 ч.л. чиста бадемова есенция.
-За шоколадови бишкоти заменете боровинките с 55 г харязан на едро черен шоколад(с поне 70% какаово съдържание).Когато разбиваае яйцето и захарта прибавете 1 ч.л. чиста ванилова есенция.