За 24 броя
- 1/2 ч.ч. масло
- 4 блокчета неподсладен шоколадов ковертюр,
- едро начупен
- 2 ч.ч. захар
- 1 1/4 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. сол
- 4 яйца, разбити
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 1 1/2 ч.ч. червени и зелени захаросани череши, на две части
- 1 ч.ч. смлени орехи
1. Разтопете маслото и шоколада на ниска температура в тежка тенджера за сос. Оставете да изстине 10 минути. Смесете в купа захарта, брашното, канелата и солта. Сипете изстиналата шоколадова смес, яйцата и ванилията и бъркайте до получаване на хомогенна смес.. Разбъркайте внимателно с 1 1/4 ч.ч. череши и орехите.
2. Прехвърлете сместа в намаслена форма с размери 33/23/5 см. Наредете отгоре останалите череши. Печете на 180 градуса 35 минути или докато забодената в средата клечка за зъби излезе чиста. Оставете да изстине в/у скара. Нарежете на блокчета.
За 24 броя
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 3/4 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. студено масло
- 1 яйце
- 1/4 ч.ч. прясно мляко
- 2/3 ч.ч. малиново сладко без семки
За глазурата:
- 2 ч.ч. пудра захар
- 2 с.л. прясно мляко
- 1/2 ч.л. ванилова есенция
- дребни червени бонбони
- зелен хранителен оцветител
1. Смесете първите 5 съставки в голяма купа.Разбъркайте с маслото до получаване на едра ронлива
смес.В малка
купа разбийте яйцето и млякото.Прибавете ги към ронливото тесто само докато се намокри. Покрийте и оставете в хладилника за 1 час или докато тестото стане удобно за работа.
2. Разточете брашното с дебелина 3 мм в/у леко набрашнена повърхност.Нарежете го с 5-сантиметрова кръгла форма. Наредете курабиите на разстояние 5 см в намаслени плоски тави. Печете на 190 градуса 8-10 минути или докато краищата им леко покафенеят. Оставете ги да изстинат в/у скара. Намажете половината със сладко и ги захлупете в/у другата половина.
3. Разбъркайте в малка купа захарта ванилията и млякото до получаване на хомогенна смес и я нанесете в/у курабиите. Декорирайте ги с червени бонбони, преди глазурата да се е стегнала. Оставете да изсъхне. Нарисувайте в/у курабиите листа зеленика с малка четка за рисуване и зелена боя.
За 24 броя
- 1 ч.ч. масло, размекнато
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 с.л. прясно мляко
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 2 1/4 ч.ч. обикновено брашно
- червен и жълт хранителен оцветител,
- на паста дребен шоколадов чипс
1. Разбийте в купа маслото и захарта до получаване на лека и пухкава смес. Добавете млякото и ванилията; миксирайте добре. Постепенно сипете брашното. Заделете 1/3 ч.ч. от тестото в малка купа и оцветете с червена боя. Повторете с 1/3 ч.ч. тесто и жълта боя; сложете на страна.
2. За снежните човечета оформете 24 топки по 3 см, 24 топки по 1,2 см и 24 топки по 3 мм. Сложете големите топки за тела в две намаслени плоски тави; приплеснете ги по дебелина 1 см. Над тях сложете средните топки за глави и ги приплеснете.
3. Оформете червеното тесто на 24 топки по 3 мм и 24 триъгълника. Сложете триъгълниците над главите за шапки, прикрепете им малките бели топчета за помпони. Поставете малките червени топчета за носове. Разделете жълтото тесто на 24 парчета; оформете ги като шалчета и ги сложете на снежните човечета. Добавете очи и копчета от шоколадовия чипс. Печете на 160 градуса 13-16 минути или докато се стегнат. Оставете ги да изстинат 2 минути и после внимателно ги преместете в/у скара.