събота, 19 ноември 2011 г.

Малиново парфe

За 12-14 порции


  • 2 яйца
  • 4 с.л. захар
  • 4 с.л. брашно (при какаов блат - 3 суп. л. брашно и 1 суп.л. какао)
  • 600 г заквасена сметана
  • 100 мл подсладена сладкарска сметана
  • 200-300 г малини
  • 4-5 с.л. захар
  • 1 1/2 п. желатин
  • малини/боровинки за украса

1.Приготвяме блата като разбиваме на сняг белтъците заедно със захарта. Добавяме двата жълтъка, продължаваме на разбиваме с миксера. Най-накрая добавяме една по една лъжиците брашно до получаването на хомогенна смес.

2.Застиламе 26 см форма с хартия за печене, изсипваме сместа и печем на 180С в предварително загрята фурна.

3.Изваждаме блатът и го оставяме настрана да изстине.
Приготвяме парфето като пасираме измитите малини със захарта. Прибавяме квасената сметана към тях.

4.Разбиваме до пухкавост сладкарската сметана. Трябва да е подсладена.
Към основната смес прибавяме разбитата сметана.
Разтваряме желатина в студена вода, изчакваме 5 минути да набъбне, втечняваме го до готовност като внимаваме да не заври и го добавяме към сместа, като много добре разбъркваме.

5.Нареждаме блата в чиния, слагаме откопчаващ се тортен ринг и наливаме сместа. Охлаждаме за минимум 4 часа и сервираме. Отгоре украсяваме с малини, мента, боровинки или всякакви горски плодове

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Шоколадова торта

За 13-14 порции

  • 3 яйца
  • 200 г пудра захар
  • 200 г много меко масло
  • 200 г самонадигащо се брашно
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 3 с.л какао на прах
  • 100 г бонбони (от млечен, черен, бял шоколад или микс)
  • За глазурата:
  • 300 г меко масло
  • 100 г пудра захар
  • 400 г разтопен черен шоколад
  • ачин на приготвяне

1. Помоли някой възрастен да включи фурната на 180°C (160°C с обдухване). Разбий яйцата и отстрани всички парченца от черупка. Изсипи яйцата в голяма купа.

2. Към яйцата добави захарта и маслото. Върху тях пресей брашното, бакпулвера и какаото.

3. Разбий всичко с дървена лъжица или миксер. Прибави шоколадовите бонбони към сместа.

4. Разпредели сместа в двете тави и заглади.

5. Помоли някой възрастен да изпече блатовете за 20-25 мин, докато шишът започне да излиза сух. Остави да се охладят за 5 мин, а след това обърни.

6. Разбий маслото и пудрата захар. Добави разтопения шоколад. Намажи блатовете със сместа и ги съедини. 
 За глазурата 300 гр. разтопен шоколад и 200мл. бита сметана,ако ви мързи просто поръсете с пудра захар :))))))))))))))