събота, 17 декември 2011 г.

Лимонови тарти с крем


Продукти:

  • 4 с.л извара
  • 4 с.л сметана
  • лимонова есенция
  • 400 г крем сирене
  • 6 с.л ягодов или малинов сироп
  • 8 броя чашки за тарталети
  • 100 г боровинки
  • 100 г малини
  • 1 с.л ликьор от касис
  • пудра захар и стръкчета мента за сервиране
  • Ако си купите готови чашки за тарталети, ще си спестите много време.

Начин на приготвяне:


1. Разбийте изварата със сиренето крема, като постепенно добавяте сметаната до кремообразна маса. Овкусете я с лимонова есенция. Сипете по 1 ч.л. от ягодовия или малиновия сироп във всяка чашка и сложете по 1 лъжица от кремообразната смес.


2. Върху тарталетките наредете плодовете. Смесете ликьора от касис с остатъка от сиропа.


3. Поръсете тарталетките с пудра захар. Сипете останалия сироп в чинии за сервиране и в средата им сложете по малко от сместа със сиренето. Наредете в чиниите по 2 тарталетки, като подпрете едната на купчинката със сирене. Добавете по стръкче мента за украса.

петък, 16 декември 2011 г.

Браунис с лешници

Продукти:

  • 140 г масло и допълнително за омазняване
  • 140 г черен шоколад (60% или повече какао), настърган
  • 2 яйца
  • 1 ванилова есенция
  • 200 г захар
  • 50 г брашно
  • 50 г лешници, едро нарязани, и още малко за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Намазнете квадратна тавичка със страна 23 см и застелете дъното и стените с хартия за печене. Разтопете маслото в тиган на среден огън, дръпнете го от котлона и разбъркайте вътре настъргания шоколад. Оставете го за няколко минути, докато шоколадът се разтопи и объркайте отново. Оставете шоколада настрана.


2. Разбийте яйцата и ванилията за 3 мин, докато станат пухкави. Добавете захарта на два пъти, като разбивате добре. Излейте шоколадовата смес по края на яйцата, за да не изкарате въздуха от тях и продължавайте да разбивате, докато сместа се посгъсти. Добавете брашното,1/4  ч.л. сол и накълцаните лешници и излейте тестото в тавичката. Поръсете с още лешници. Запечете за 30 мин или докато дървено шишче, забито в средата, излезе с полепнали кафяви трошички по него. Оставете сладкиша да изстине в тавичката и го нарежете на парчета.

вторник, 13 декември 2011 г.

Panna cotta със сос от ягоди

Продукти:

  • 1 ч.л. желатин
  • 250 г маскарпоне
  • 300 мл. сметана
  • 150 г бял шоколад
  • 300 г ягоди
  • 2-3 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:


1.Залейте желатина с 2 с.л. студена вода и го оставете да набъбне, през това време намазнете  6 чашки не много големи.


2.В в една тенджерка смесете маскарпонето и сметаната и ги сложете на слаб огън. Бъркайте докато стане хомогенна смес и увеличи обема си. Махнете от огъня и прибавете желатина,разбъркайте добре,докато се разтвори.Прибавете и шоколада и върнете на огъня и бъркайте докато се разтопи,на много слаб огън.


3.Разпределете сместа по купичките и ги оставете в хладилника за 2 часа.


4.Разбийте ягодите с пудрата захар,за да станат на пюре.След като крема е огладен с един нож минете по стените на чашите за да отлепите крема.Сервирайте в чинии и около крема сложете от пюрето.

понеделник, 12 декември 2011 г.

Фраппе с бял шоколад и манго

Продукти:

  • 150 г шоколад
  • 250 мл. мляко
  • 2 бр. манго
  • 2 топки ванилов сладолед
  • малко стърготини от бял шоколад за декорация

Начин на приготвяне:


1. Сложете 100 гр. от шоколада в една тенджерка с 100 мл. от млякото и бъркайте на слаб огън ,докато шоколада се разтопи. Оставете да изстине.


2. Разтопете останалия шоколад и украсете стените на две чаши по 300 мл. и ги оставете в хладилника


3. Обелете и нарежете мангото.Сложете го в блендер заедно с останалото мляко и го разбийте докато стане на пюре,прибавете първата смес със шоколада и сладоледа и разбийте. Изсипете в двете чаши и украсете със стърготините от шоколад,може да декорирате и с манго


4.Можете да ползвате и друг плод по предпочитание. Или въобще да не слагате плод.

Шоколадов мус

Продукти:

  • 225 г шоколад
  • 30 мл. вода
  • 90 мл. бита сметана
  • 3 белтъка
  • 100 г млечен шоколад

Начин на приготвяне:


1. Разтопете шоколада на водна баня и бъркайте докато стане хомогенен.С миксер разбийте сметаната, в друг съд разбийте и белтъците на сняг и ги смесете с бавни движения.


2. Прибавете половината от шоколада кум сметановата смес.Разбъркайте добре и прибавете останалата половина. Разпределете сместа в 6 чаши и ги оставете в хладилника да се охладят за около 6 часа.


3. С млечния шоколад направете стърготини и покрийте муса отгоре.Може да декорирате и с някакви плодове.