- 100 г обикновенни вафли
- 70 г сухи бисквити
- 2 п. ванилия
- 50 г захар
- 50 г меко масло
- 1 белтък
за крема от кафе :
- 3 ч.л. ликъор кафе
- 3 ч.л. разтворимо кафе
- 3 яйце
- 1 жълтък
- 150 г захар
- 2 п. ванилия
- 500 г извара
- 250 г бита сметана
- 40 г нишесте
за декорация и заливка:
- 100 г черен шоколад
- 150 г заквасена сметана или пълномаслен йогурт
- 2 ч.л. ликъор кафе
- 30 г захар
Начин на приготвяне:
1.Смесете вафлите,бисквитите,захарта,ванилията,разбития белтък,маслото и ги рабийте в блендер. Разпределете получената смес равномерно по дъното на една тортиера 26см.
2.В една тенджера смесете ликъора,яйцата, захарта,ванилията и ги разбийте с миксер.Прибавете изварата и сметаната и разбъркайте добре с дървена лъжица.
3.Получената смес разпределете равномерно върху приготвената основа и печете на предварително загрята фурна на 160 градуса за 45-50 минути.
4.Разтопете шоколада,в друг съд смесете сметаната,ликъора,захарта и вече разтопения шоколад,разбийте всичко с миксер.С получената смес залейте вече изпечения кейк.
5.Оставете кейка да изстива 4 часа в хладилника,при сервиране може да поръсите със стърготини шоколад