събота, 28 януари 2012 г.

Чийзкейк Кафе

Продукти:

  • 100 г обикновенни вафли
  • 70 г сухи бисквити
  • 2 п. ванилия
  • 50 г захар
  • 50 г меко масло
  • 1 белтък

за крема от кафе :

  • 3 ч.л. ликъор кафе
  • 3 ч.л. разтворимо кафе
  • 3 яйце
  • 1 жълтък
  • 150 г захар
  • 2 п. ванилия
  • 500 г извара
  • 250 г бита сметана
  • 40 г нишесте

за декорация и заливка:

  • 100 г черен шоколад
  • 150 г заквасена сметана или пълномаслен йогурт
  • 2 ч.л. ликъор кафе
  • 30 г захар

Начин на приготвяне:

1.Смесете вафлите,бисквитите,захарта,ванилията,разбития белтък,маслото и ги рабийте в блендер. Разпределете получената смес равномерно по дъното на една тортиера 26см.

2.В една тенджера смесете ликъора,яйцата, захарта,ванилията и ги разбийте с миксер.Прибавете изварата и сметаната и разбъркайте добре с дървена лъжица.

3.Получената смес разпределете равномерно върху приготвената основа и печете на предварително загрята фурна на 160 градуса за 45-50 минути.

4.Разтопете шоколада,в друг съд смесете сметаната,ликъора,захарта и вече разтопения шоколад,разбийте всичко с миксер.С получената смес залейте вече изпечения кейк.

5.Оставете кейка да изстива 4 часа в хладилника,при сервиране може да поръсите със стърготини шоколад

петък, 27 януари 2012 г.

Чийзкейк Карамел

Продукти:

  • 125 г сухи шоколадови бисквити
  • 60 г разтопено кр. масло
  • 500 г мека извара
  • 75 г захар
  • 2 с.л. настъргана лимонена кора
  • 3 яйца
  • 80 мл. сметана

За карамеловата заливка :

  • 30 г кр. масло
  • 50 г захар
  • 2 с.л. кондензирано мляко
  • 1 ч.л. нишесте
  • 2 ч.л. гореща вода

Начин на приготвяне :

1.Натрошете бисквитите на дребно и добавете маслото,омесете добре. Разпределете сместа във форма за торта.Притеснете добре покрай стените.Оставете я в хладилни за 30 мин. да стегне.

2.За крема смесете изварата ,захарта,лимонените кори и разбийте с миксер.Прибавяйте по едно яйце докато разбивате добавете сметаната

3.За карамела смесете в една тенджерка всички продукти и оставете на слаб огън за около 4 минути докато се получи хомогенна смес с приятен карамелен цвят .Оставете да се охлади добре,след което я прибавете към крема от извара и така получената крайна смес се изсипва в оформената бисквитена кора.Пече се в добре загрята фурна на 150 градуса за около час.

Преди да консумирате оставете да се охлади добре :)))))))))))))))

Чийзкейк

Нека няколко дена да обърнем внимание на чийзкейковете.Не знам колко от вас са опитвали добре приготвен чйизкейк.Аз лично преди време си мислех, че това е нещо много гадно, но веднъж в Италия опитах и останах приятно изненадана от свежия млечен вкус. Важно е  да се използва качествена извара,това е единственото правило за да постигнете приятния вкус :))))))))