понеделник, 31 октомври 2011 г.

кекс с банани

                                                                            Нека започнем от декорацията.Това,което виждате на картинката са карамелизирани банани.Как се прави карамела:
 На всеки 60 гр. захар се прибавя 1 с.л. вода.Като предварително захарта ,която  сме предвидили се навлажнява.След като карамелът получи приятно златист цвят прибавяме бананите ,след което се разпределят в/у кекса.


         Втори вариант: С глазура ,приготвя се с 150гр.шоколад,който се разтапя на водна баня , към разтопеният шоколад се прибавя 150мл. бита сметана.Получената смес се разпределя в/у кекса,след което се покрива със сухи банани(продават се във всеки супермаркет),трябват ви около 50-60 гр.


Продукти: 



  • 100 мл олио 
  • 175 г захар 
  • 175 г брашно 
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2ч.л. сода
  • 4 с.л. какао на прах
  • 15о г шоколад(настърган)
  • 25о г много зрели банани
  • 3 яйца(разделени белтък-жълтък)
  • 50 мл. пр. мляко.

1.Загрейте фурната на 160 градуса.На мазнете и застелете с хартия за печене, тавичка с диаметър 21см.( дори да е по-голяма няма проблем ,просто височината на кекса ще е по малка),така че да се подава около 2 см. над ръба.

 2.В голяма купа смесете захарта,брашното,какаото,шоколада,содата,бакпулвера.
Намачкайте банана в друга купа и добавете едно цяло яйце и два жълтъка,а след това олиото и млякото.


3.Разбийте белтъците на сняг.Объркайте банановата със сухата смес,добавете 1/2 от белтъците,бъркайте бавно,а след това прибавете и другата половина.


4.Внимателно изсипете и печете 1ч. и 15 мин( все пак зависи от фурната.ВНИМАВАЙТЕ да него препечете,защото ще стане сух,ако се случи може да го напоите с някакъв захарен сироп).


                                                 Приятно готвене от мен!!!

2 коментара: