Нека започнем от декорацията.Това,което виждате на картинката са карамелизирани банани.Как се прави карамела:На всеки 60 гр. захар се прибавя 1 с.л. вода.Като предварително захарта ,която сме предвидили се навлажнява.След като карамелът получи приятно златист цвят прибавяме бананите ,след което се разпределят в/у кекса.
Втори вариант: С глазура ,приготвя се с 150гр.шоколад,който се разтапя на водна баня , към разтопеният шоколад се прибавя 150мл. бита сметана.Получената смес се разпределя в/у кекса,след което се покрива със сухи банани(продават се във всеки супермаркет),трябват ви около 50-60 гр.
Продукти:
- 100 мл олио
- 175 г захар
- 175 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2ч.л. сода
- 4 с.л. какао на прах
- 15о г шоколад(настърган)
- 25о г много зрели банани
- 3 яйца(разделени белтък-жълтък)
- 50 мл. пр. мляко.
1.Загрейте фурната на 160 градуса.На мазнете и застелете с хартия за печене, тавичка с диаметър 21см.( дори да е по-голяма няма проблем ,просто височината на кекса ще е по малка),така че да се подава около 2 см. над ръба.
2.В голяма купа смесете захарта,брашното,какаото,шоколада,содата,бакпулвера.
Намачкайте банана в друга купа и добавете едно цяло яйце и два жълтъка,а след това олиото и млякото.
3.Разбийте белтъците на сняг.Объркайте банановата със сухата смес,добавете 1/2 от белтъците,бъркайте бавно,а след това прибавете и другата половина.
4.Внимателно изсипете и печете 1ч. и 15 мин( все пак зависи от фурната.ВНИМАВАЙТЕ да него препечете,защото ще стане сух,ако се случи може да го напоите с някакъв захарен сироп).
Приятно готвене от мен!!!
keik bananov nai obi4am i pred vas se tuk zari4am barzo 6te go izpeka 6te go xapna i 6te spia.
ОтговорИзтриванеhahahahhah super :)
ОтговорИзтриване