понеделник, 28 ноември 2011 г.

Боровинкови кексчета

Продукти:

  • 120 г краве масло, омекнало
  • 100 г кафява захар
  • 2 големи яйца, разбити
  • сокът и кората от 1 лимон
  • 140 г самонадигащо се брашно
  • 50 г боровинки
За топинга:

  • 250 г заквасена сметана
  • 25 г пудра захар
  • 1 голямо яйце
  • 1 ч.л ванилов екстракт
1. Намаслете формички за кексчета. Изрежете ленти от хартия за печете с широчина около 1,5 см, сложете ги на кръст във формичките и оставете краищата да висят 1 см. „Дръжките” ще помогнат да извадите кексчетата.

2. Загрейте фурната на 180°С. Разбийте маслото и захарта. Без да спирате да разбивате, добавете постепенно яйцата, а след това кората и 1/2 от лимоновия сок. Сложете 1/2 от брашното,  останалия лимонов сок, разбъркайте и прибавете останалото брашно. Разбъркайте добре.

3. Разпределете тестото във формичките и загладете повърхността му. Отгоре поставете по 4-5 боровинки и запечете за 10 мин.

4. За топинга разбийте сметаната с пудра захарта, яйцето и ваниловия екстракт на гладка смес. Извадете кексчетата от фурната, натиснете в средата, за да изравните повърхността, и сложете по малко от топинга върху всяко от тях. Поръсете с  боровинки и ги върнете във фурната за още 5-7 мин.

5. Изчакайте кексчетата да изстинат във формичките, отлепете ги от стените и ги извадете с помощта на хартиените дръжки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар