- 120 г краве масло, омекнало
- 100 г кафява захар
- 2 големи яйца, разбити
- сокът и кората от 1 лимон
- 140 г самонадигащо се брашно
- 50 г боровинки
За топинга:
- 250 г заквасена сметана
- 25 г пудра захар
- 1 голямо яйце
- 1 ч.л ванилов екстракт
1. Намаслете формички за кексчета. Изрежете ленти от хартия за печете с широчина около 1,5 см, сложете ги на кръст във формичките и оставете краищата да висят 1 см. „Дръжките” ще помогнат да извадите кексчетата.
2. Загрейте фурната на 180°С. Разбийте маслото и захарта. Без да спирате да разбивате, добавете постепенно яйцата, а след това кората и 1/2 от лимоновия сок. Сложете 1/2 от брашното, останалия лимонов сок, разбъркайте и прибавете останалото брашно. Разбъркайте добре.
3. Разпределете тестото във формичките и загладете повърхността му. Отгоре поставете по 4-5 боровинки и запечете за 10 мин.
4. За топинга разбийте сметаната с пудра захарта, яйцето и ваниловия екстракт на гладка смес. Извадете кексчетата от фурната, натиснете в средата, за да изравните повърхността, и сложете по малко от топинга върху всяко от тях. Поръсете с боровинки и ги върнете във фурната за още 5-7 мин.
5. Изчакайте кексчетата да изстинат във формичките, отлепете ги от стените и ги извадете с помощта на хартиените дръжки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар