- 100 г масло, разтопено, и малко за съда
- 250 г самонадигащо се брашно
- 140 г захар
- 50 г какао
- 1 ч.л бакпулвер
- сокът и кората от 1 портокал
- 3 яйца
- 150 г мляко
- 100 г млечен шоколад с портокал, натрошен
- сметана или сладолед за поднасяне
- За соса
- 200 г захар
- 25 г какао
Начин на приготвяне:
1. Намаслете двулитров дълбок съд за печене и загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Кипнете вода. Сложете брашното, захарта, 50 г какао, бакпулвера, портокаловата кора и щипка сол в голяма купа. Разбийте портокаловия сок и останалата в сокоизстисквачката пулпа с яйцата, разтопеното масло и млякото и излейте сместа в купата при сухите съставки. Разбъркайте на гладка смес. Добавете натрошения шоколад, разбъркайте отново и изсипете сместа в съда за печене.
2. Смесете 300 мл гореща вода със захарта и какаото за соса и залейте тестото – не се притеснявайте, че на този етап десертът изглежда странно! Печете на средното ниво на фурната за 30 мин, докато сладкишът стегне и добие хрупкава коричка. Когато го разпределяте с лъжица в купички, ще откриете, че под тестото има наситен шоколадов сос. Поднесете веднага със сладолед или сметана.
Sladki6at so4en portokalov,bojestven e ala za jalost,ne moga dnes da go prigotvia.no utre furnata 6te stoplia.ot sobstven opit ve4e znam,predi da e izstinal 6te go iam.
ОтговорИзтриване