- 225 г меко краве масло плюс малко за намазване
- 100 г бланширани лешници, половината едно накълцани
- 225 г захар
- 225 г самонадигащо се брашно
- 3 яйца
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. канела на прах
- 1 ч.л. бакпулвер
- 175 г тиквички, едро настъргани
- 1 ябълка, настъргана (около 85 г)
- 250 г смес от сушени плодове
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намаслете дълбока форма за кекс с диаметър 20 см и я покрийте с хартия за печене. Сложете целите лешници и по 1 с.л. захар и брашно в кухненски робот и ги смелете колкото може по-ситно.
2. Добавете маслото, останалата захар, яйцата, ванилията, канелата, 1/4 ч.л. сол, останалото брашно и бакпулвера и разбийте на гладка смес. Махнете ножа и сложете в купата тиквичките, ябълката и сушените плодове.
3. Изсипете сместа във формата, загладете повърхността и поръсете с накълцаните лешници, като ги притиснете леко надолу. Печете 1 ч 10 мин, като след 45-ата мин покриете свободно формата с фолио, докато кексът се надигне и стане златист. Охладете за 20 мин и го извадете върху скара, докато изстине напълно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар