За 10 козуначени хлепчета
- 225 г бяло брашно
- 225 г пълнозърнестто брашно
- 1 ч.л. сол
- 55 г безсолно масло,нарязано на кубчета
- 1 пакетче суха мая около 7 г
- 30 г кристална захар
- 85 г бели стафиди
- 85 г черни стафиди
- 1/2 ч.л. смляна канела
- 300 мл хладко полуобезмаслено прясно мляко
- или колкото е необходимо плюс допълнително
- количество за намазване
1. Пресейте в голяма купа бялото,пълнозърнестото брашно и солта и изхвърлете останалите в ситото трици.Добавете с втриване маслото,а след това и маята,захарта,всички стафиди,канелата и разбъркайте.Направете кладенче в средата и сипете млякото в него.Смесете съставките и добавяйте още прясно мляко,докато получите меко тесто.
2.Поставете тестото в/у леко набрашнена повърхност и го месете около 10 минути,докато стане гладко и еластично.Сложете го в леко намазнена купа,покрийте го с кухненска кърпа и го оставете да втасва на топло 1-2 часа,докато удвои обема си.
3.Поставете брашното в/у леко набрашнена повърхност и го удряйте с юмруци.Месете го 2-3 минути,след което го разделете на 10 равни парчета и оформете от всяко кръгло хлебче.
4.Сложете хлебчетата в две намазнени тавички и покрийте с кърпа.Оставете ги да втасват на топло 30-60 минуту ,докато станат пухкави.
5.Към края на времето за втасване загрейте фурната на 220 градуса.Открийте хлебчетата и ги намажете леко с прясно мляко. Печете ги 10-15 минути докато покафенеят ,и ги извадете да изстинат.Сервирайте ги топли или ги разрежете на полови и ги препечете.Могат да се съхраняват 1-2 дни.
Други варианти:
-Вместо да оформяте отделно питки,направете от тестото голям кръг и го поставете в намазнена тавичка.Оставете го да втасва 30-60 минуту и печете около 25 минути.
-Заместете стафидите с други сушени плодове по ваш вкус като сушени круши или праскови.
-Заменете канелата с индийско орехче или смляно готова универсална подправка за сладкиши.
Няма коментари:
Публикуване на коментар