понеделник, 3 септември 2012 г.

Хлебчета за чай



За 10 козуначени хлепчета


  • 225 г бяло брашно 
  • 225 г пълнозърнестто брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 55 г безсолно масло,нарязано на кубчета
  • 1 пакетче суха мая около 7 г
  • 30 г кристална захар
  • 85 г бели стафиди
  • 85 г черни стафиди
  • 1/2 ч.л. смляна канела
  • 300 мл хладко полуобезмаслено прясно мляко
  • или колкото е необходимо плюс допълнително 
  • количество за намазване

1. Пресейте в голяма купа бялото,пълнозърнестото брашно и солта и изхвърлете останалите  в ситото трици.Добавете с втриване маслото,а след това и маята,захарта,всички стафиди,канелата и разбъркайте.Направете кладенче в средата и сипете млякото в него.Смесете съставките и добавяйте още прясно мляко,докато получите меко тесто.

2.Поставете тестото в/у леко набрашнена повърхност и го месете около 10 минути,докато стане гладко и еластично.Сложете го в леко намазнена купа,покрийте го с кухненска кърпа и го оставете да втасва на топло 1-2 часа,докато удвои обема си.

3.Поставете брашното в/у леко набрашнена повърхност и го удряйте с юмруци.Месете го 2-3 минути,след което го разделете на 10 равни парчета и оформете от всяко кръгло хлебче.
4.Сложете хлебчетата в две намазнени тавички и покрийте с кърпа.Оставете ги да втасват на топло 30-60 минуту ,докато станат пухкави.

5.Към края на времето за втасване загрейте фурната на 220 градуса.Открийте хлебчетата и ги намажете леко с прясно мляко. Печете ги 10-15 минути докато покафенеят ,и ги извадете да изстинат.Сервирайте ги топли или ги разрежете на полови и ги препечете.Могат да се съхраняват 1-2 дни.

Други варианти:

-Вместо да оформяте отделно питки,направете от тестото голям кръг и го поставете в намазнена тавичка.Оставете го да втасва 30-60 минуту и печете около 25 минути.

-Заместете стафидите с други сушени плодове по ваш вкус като сушени круши или праскови.

-Заменете канелата с индийско орехче или смляно готова универсална подправка за сладкиши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар