вторник, 4 септември 2012 г.

Първокласни курабии




 За 16 курабии


  • 50 г лешници,нарязани на ситно
  • 50 г слънчогледови ядки,нарязани на ситно
  • 50 г сушени кайсии,нарязани на ситно
  • 50 г сушени фурми без костилките,нарязани на ситно
  • 1 с.л. кафява захар
  • 50 г ечемични ядки
  • 50 г пълнозърнесто брашно с бакпулвер
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. слъчогледово олио
  • 4 с.л. ябълков сок


1.Загрейте фурната на 190 градуса.Смесете в купа всички ядки и сушени плодове.Прибавете брашното,захарта,ечемичените ядки и бакпулвера и разбъркайте добре.

2.Смесете слъчогледовото олио и ябълковия сок и ги сипете в сухата смес.Разбъркайте,за да овлажнят и съединят сухите съставки.

3.Загребете чаена лъжичка от сместа,с навлажнени пръсти я оформете на топка колкото голям орех и я притиснете ,за да добие форма на дебела курабия с диаметър 5-6 см.Загладете ръба с пръсти.Сложете курабията в намазнена плитка тава.Повторете процедурата с останалата смес.

4.Печете курабиите 10-15 минути,докато се надигнат и покафенеят.Оатавете ги да изстинат.Можете да ги съхранявате в херметически затворен съд до 4 дни.

Други предложения:

-Вместо лешници добавете безсолно кашу.
-Вместо сушени кайсии и форми използваите сушени праскови и смокини.
-Заменете ечемичените ядки с фини овесени или пченични ядки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар