петък, 21 септември 2012 г.

Глазиран пандишпан с манго

За 8 порции

  • 1 узряло манго
  • 170 г кристална захар
  • 2 яйца леко разбити
  • 115 г натурално нискомаслено кисело мляко
  • 120 мл слънчогледово олио
  • настърганата на ситно кора на 1 зелен лимон
  • 170 г бяло брашно
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 30 г сушен кокос
  • 2 супени лъжици пудра захар,пресята


1.Загрейте фурната до 180 градуса.Намазнете дълбока,квадратна форма за кекс с диаметър 18 см с подвижно дъно или кръгла форма с диаметър 20 см и застелете дъното с хартия за печене.

2.Обелете мангото.Отделете месестата част от костилката,нарежете я на резени и ги подредете в подготвената форма.

3.Сложете в голяма купа кристалната захар,яйцата,олиото,киселото мляко и лимоновата кора и разбъркайте,докато се получи гладка смес.Пресейте отгоре брашното и бакпулвера,прибавете кокоса и разбъркайте.

4.Прехвърлете сместа във формата в/у резените манго и подравнете повърхността.Печете 50 минути,докато кекса стане златистокафяв и се втвърди.Ако покафенява бързо след 30 минути го покрийте с фолио.

5.Оставете кекса във формата около 15 минути,след това го обърнете в тавичката на грил със страната с мангото отгоре и махнете хартията.Поръсете го обилно с пудрата захар и го сложете в предварително загретия грил за 3-4 минути ,докато захарта се разтопи.Оставете го да изстине.

6.Прехвърлете кекса в чиния за сервиране.Можете да го съхранявате 2-3 дни в хладилник покрит с прозрачно фолио.

Други предложения:

-Вместо манго използвайте 2 узрели,твърди круши,почистени и нарязани.Заменете 3 супени лъжици от бялото брашно с кокосови старготини и добавете 30 г счукани орехи.

-За пандишпан с праскови и бадеми сложете в голяма купа 115 г размекнато безсолно масло, 115 г кафява захар,45 г пълнозърнесто брашно,45 г бяло брашно с бакпулвер,1 ч.л. бакпулвер,30 г смлени бадеми,2 яйца и 1 с.л. прясно мляко.Разбийте добре около 2 минути.Прехвърлете сместа в намазнена и застлана с хартия форма с подвижно дъно и диаметър 23 см.Разполовете и отстранете костилките на 3 узрели, твърди праскови.Обърнете ги с облите страни нагоре и срежете всяка на 6-7 резена,но не докрай.Наредете ги в/у тестото с нарязаната страна нагоре и печете според основната рецепта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар