- 120 г захар
- 50 г масло
- 60 г брашно
- 60 г картофено нишесте
- 3 яйца + 2 жълтъка
- пудра захар
- 50 мл ром
За крема
- 120 г захар
- 40 г брашно
- 5 жълтъка
- 1/2 л прясно мляко
- 1 п. ванилия
- кората на 1 лимон
- 200 мл бита сметана
1.Загрейте фурната на 190 градуса.Намазнете и набрашнете една тортиера с 22 см диаметър.
2.Разтопете маслото.В друга купа разбийте яйцата ,жълтъците и захарта с миксер,докато получите светъл крем.Пресейте брашното в купата с яйчената смес заедно с нишестето и разбъркайте добре, прибавете и разтопеното масло постепенно,докато разбърквате.Получената смес сложете в тортиерата и печете 30 минути.
3.За крема: сложете млякото да заври заедно с лимонената кора.В касерола разбийте жълтъците със захарта,след което прибавйте пресятото брашно по малко,докато бъркате.Махнете лимонената кора и започнете да прибавяте млякото постепенно ,докато разбърквате.Сложете крема на котлона ,за да се сгасти.като разбърквате непрекъснато.След като се е сгъсти добре го махнете от котлона.Трябва да се охлади добре и тогава прибавете битата сметана.
4.Извадете блата от фурната и го разрежете на 4 диска.Запазете един цял,другите 3 нарежете на по малки дискове : 20 см,18 см,16см.Остатъците оформете на кубчета.
5.Сложете най-големия блат за основа,нопоете го с ром(който предваритено сте смесили с 100 мл вода),след което го покрийте със слой от крема и така подредете и останалите блатове по големина.Най-отгоре в/у последния слой с крема подредете кубчетата и нарасете с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар