сряда, 12 септември 2012 г.

Гевреци



За 12 геврека

  • 450 г бяло брашно
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 1 пакетче суха мая за лесно смесване,около 7 г
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. течен мед
  • 2 ч.л. слънчогледово олио
  • 200 мл хладка вода

  • 1.Сложете брашното в голяма купа,прибавете солта и маята и разбъркайте.Направете кладенче в средата.


2.Разбийте 2 от яйцата заедно с меда и олиото и ги сипете в кладенчето при брашното.Прибавете водата и смесете съставките за да получите меко тесто.

3.Поставете тестото в/у леко набрашнена повърхност и го месете 10 минути,докато стане гладко и еластично.Прехвърлете го в голяма намазнена купа,покрийте го с кухненска кърпа и го оставете да втасва 40 минути, докато удвои обема си.

4.Поставете тестото в/у набрашнена работна повърхност,омесете го леко и го разделете на 12 равни части.Източете всяка от тях в продълговата форма и я навийте на кръг.Навлажнете краищата с малко вода,припокрийте ги леко и внимателно ги защипете ,за да ги залепите.

5.Наредете гевреците в леко намазана с олио тавичка,покрийте ги с намазнено прозрачно фолио и ги оставете да втасват 20 минути на топло,докато станат леко пухкави.

6.Загрейте фурната до 200 градуса.Оставете голям съд с леко подсолена вода да заври.Пуснете гевреците във водата един по един за по 20 секунди.Извадете ги с голяма решетъчна лъжица.

7.Разбийте останалото яйце и намажете гевреците ,за да ги глазирате.Печете 14-15 минути,докато се надигнат добре и станат златистокафяви.Извадете ги от съда,за да изстинат.Можете да ги съхранявате в херметически затворен съд до 3 дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар