За 12 мъфина
- 225 г бяло брашно
- 1 с.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
- 1 с.л. накълцана прясна мащерка,
- малка шепа пресен босилек,
- накъсан на малки парченца
- 75 г фино царевично брашно
- или каша от царевично брашно на прах плюс
- допълнително количество за поръсване
- 3 стръка зелен лук,нарязан на тънки кръгчета
- 55 г сирене пармезан,настъргано на ситно
- 4 с.л. зехтин екстра върджин
- 140 г нискимаслено кисело мляко
- 170 мл полуобезмаслено прясно мляко
- 2 яйца
1.Загрейте фурната на 190 градуса.Застелете дълбок съд за мъфини с 12 гнезда с хартиени форми за мъфини.
2.Пресейте в голяма купа брашното,бакпулвера и солта.Прибавете мащерката,босилека,царевичното брашно или кашата от царевично брашно,зеления лук и пармезана и разбъркайте добре.
3.В друга купа разбийте зехтина, прясното мляко, киселото мляко и яйцата.Сипете яйчената смес в/у сухите съставки и разбъркайте внимателно за да се овлажнят.Трябва все още да се вижда малко сухо брашно.
4.Разпределете сместа в хартиените форми и ги поръсете с царевично брашно или каша от царевично брашно,а после печете мъфините 20 минути ,докато се надигнат,станат бледозлатисти и се втвърдят.Извадете ги от съда за да поизтинат.Сервирайте ги пресни по възможност топли.Най-добре е да ги консумирате до 24 часа.Съхранявайте ги в херметически затворена кутия.
Други предложения:
-За да приготвите по-малки мъфина,използвайте обикновени хартиени форми за кексчета и ги печете 15-18 минути.
-Заменете прясната мащерка и босилека с 1 1/2 ч.л. подправки от Прованс(машерка,розмарин,дафинов лист,чубрица или майоран)
-За мъфини с пармезан и праз заменете зеления лук и пресните подправки с 1 малък стрък праз накълцан на ситно(около 150 г ).Гответе го 3 минути в 15 г масло ,докато омекне,но без да се оцвети,и го оставете да изстине,преди да го добавите към сместа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар