неделя, 9 септември 2012 г.

Картофени питки

За 6 резена питка

  • 225 г брашно с бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. синап на прах
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 30 г масло,нарязано на малки кубчета 
  • 4 с.л. полуобезмаслено прясно мляко или колкото е необходимо
  • 170 г студено намачкани картофи
  •       (без добавено прясно мляко или масло)


За завършек:

  • Прясно мляко или разбито яйце за глазура 
  • 2 ч.л. средно едри овесени ядки.


1.Загрейте фурната до 220 градуса.Пресейте в купа брашното,солта,синапа на прах и бакпулвера.Прибавете маслото и го втрийте с върха на пръстите си,докато сместа заприлича на фина галета.

2.В друга купа прибавете млякото към смачканите картофи и разбъркайте добре.Добавете сместа към сухите съставки и разбъркайте с вилица.Ако е необходимо прибавете още 2-3 с.л. пр. мляко,за да получите меко тесто.

3.В/у набрашнена повърхност помесете тестото леко няколко секунди.докато стане гладко,и го разточете в кръгла форма с диаметър 15 см и дебелина около 2 см. Сложете го в намазнена тавичка.Очертайте с остър нож 6 триъгълни парчета.

4.Намажете тестото с прясно мляко или разбито яйце и я поръсете с овесените ядки.Печете 15-20 минути,докато се надъгне и стане златистокафява.

5.Извадете я от формата и я разрежете на триъгълници.Сервирайте ги топли или изстинали.Питката може да се съхранява в херметически съд до 3 дни.Можете да я претоплияте преди сервиране:сложете я в тавичка,покрйте с фолио и около 5 минути затопляйте във фурна на ниска температура.

Други предложения:

-Вместо овесени ядки поръсете питката с 2 ч.л. бяло брашно и червен пипер преди печенето.

-За картофени питки със сирене фета вместо масло към сухите съставки прибавете 75 г натрошено фета сирене и 2 с.л. нарязан пресен лук.

-Направете пикантни питки със сладки картофи-вместо обикновени намачкайте сладки картофи.Заменете синапа на прах с прясно настъргано индийско орехче или смлян кармон.Тази питка ще бъде по-сладка от описаната в основната рецепта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар