За 8 порции:
- 600 мл полуобезмаслено прясно мляко
- ивица лимонена кора
- 150 г ориз за ризото
- 100 г семена от пиния
- 100 г кедрови ядки
- 100 г бланширани бадеми
- 3 големи яйца с отделени жалтъци и белтъци
- 85 г кристална захар
- настъргана кора на лимон
- 1 с.л. тъмен ром
- пресята пудра захар за украса
Салата от чевени плодове
- 300 г ягоди
- 125 г малини
- 200 г череши, без костилките
1.Сложете млякото с лимонената кора в тенджера с дебело дъно да заври.Прибавете ориза и намелете огъня така,че млякото само да къкри.Гответе около 40 минути при отхлупен съд ,докато оризът омекне съвсем,а сместа стане гъста и кремообразна.Разбърквайте често.
2.Прехвърлете оризовата смес в голяма купа и я оставете да изстине.Междувременно загрейте фурната до 180 градуса.Намазнете форма за кекс с подвижо дъно с диаметър 20 см и застелете дъното с хартия за печене.
3.Сипете кедровите ядки и бадемите в отделна тавичка и ги печете във фурна 10 минути до леко покафеняване.Нарежете бадемите на едро.
4.Отсранете ивицата лимонова кора от ориза.Прибавяйте жълтъците един по един и ги разбивайте с дървена лъжица.Сипете кристалната захар,настърганата лимонова кора и рома,разбъркайте,а след това прибавете семената.
5.Разбийте белтъците в отделна купа на мек сняг,смесете ги внимателно с оризовата смес с голяма метална лъжица и прехвърлете сместа във формата.Печете 40 минути или докато по забодената клечка за зъби в средата на кекса вече не полепва тесто.
6.Оставете кекса да изстине във формата,после го увийте заедно с нея и го дръжте една нощ в хладилник(може да престои там до 48 ч.).
7.За салатата от червени плодове разбийте на пюре 100 г от ягодите в кухненски робот,пасатор или ги прекарайте през сито.Разполовете останалите ягоди и с малините и черешите ги прибавете към пюрето.Разбъркайте и прехвърлете сместа в купа за сервиране.
8.Сложете кекса в чиния за сервиране и отстранете хартията за печене.Поръсете с пудра захар и сервирайте с плодовата салата.
Друго предложение:
-За оризов кекс с шоколад сварете ориза с ивицата лимонова кора според основната рецепта,преместете съда от котлона и извадете лимоновата кора.Докато оризовата смес е още гореща,прибавете 55 г настърган черен шоколад с поне 70% съдържание на какао и разбъркайте, докато се разтопи.Оставете да изстине.Заменете настърганата лимонова кора с 2 с.л. студено силно кафе еспресо и добавете рома.
Няма коментари:
Публикуване на коментар