- 140 г масло и допълнително за омазняване
- 140 г черен шоколад (60% или повече какао), настърган
- 2 яйца
- 1 ванилова есенция
- 200 г захар
- 50 г брашно
- 50 г лешници, едро нарязани, и още малко за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Намазнете квадратна тавичка със страна 23 см и застелете дъното и стените с хартия за печене. Разтопете маслото в тиган на среден огън, дръпнете го от котлона и разбъркайте вътре настъргания шоколад. Оставете го за няколко минути, докато шоколадът се разтопи и объркайте отново. Оставете шоколада настрана.
2. Разбийте яйцата и ванилията за 3 мин, докато станат пухкави. Добавете захарта на два пъти, като разбивате добре. Излейте шоколадовата смес по края на яйцата, за да не изкарате въздуха от тях и продължавайте да разбивате, докато сместа се посгъсти. Добавете брашното,1/4 ч.л. сол и накълцаните лешници и излейте тестото в тавичката. Поръсете с още лешници. Запечете за 30 мин или докато дървено шишче, забито в средата, излезе с полепнали кафяви трошички по него. Оставете сладкиша да изстине в тавичката и го нарежете на парчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар