неделя, 18 декември 2011 г.

Тарта с ягоди и лешници

За тестото:

  • 140 г брашно
  • 50 г смлени лешници
  • 100 г масло, на кубчета
  • 50 г захар
  • 1 жълтък

За плънката:

  • 250 г маскарпоне
  • 2 с.л пудра захар
  • 150 мл сметана
  • 450 г ягоди

За финиш:

  • 140 г мек карамел
  • 6 с.л. мляко
  • 85 г печени лешници, накълцани

Начин на приготвяне:


1. Загрейте фурната до 190°С (170°С с обдухване). Сложете брашното и млените лешници в кухненски комбайн и добавете маслото. Разбийте, докато сместа стане на ситни трохи, добавете захарта и смесете набързо. Сложете жълтъка, 1-2 с.л. студена вода и бийте до твърдо тесто.


2. Замесете тестото за кратко върху набрашнена повърхност, разточете го и застелете с него дъното и стените на разглобяема форма. С остър нож изрежете излишното тесто и го охладете във фризера за 15 мин. Застелете формата с хартия за печене и я напълнете със зърна за печене. Запечете за 15 мин, махнете хартията и зърната и запечете за още 5-7 мин до бледозлатисто.


3. В малка тенджерка сложете карамела и млякото и ги загрейте на бавен огън, като бъркате, докато карамелът се разтопи и получите гладък сос. Оставете го настрани.


4. Разбийте маскарпонето с пудра захарта, за да се отпусне. Разбийте сметаната, докато започне да държи форма, и я добавете към маскарпонето. Объркайте. Нарежете половината ягоди и ги добавете към сметаната. Освободете основата на тартата от разглобяемата форма и я поставете върху плато за сервиране. Намажете 2/3 от карамеления сос върху основата, а отгоре полейте със сметановото маскарпоне.


5. Нарежете останалите ягоди и ги поръсете върху пълнежа. Полейте с останалия карамелен сос и поръсете с лешници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар